Сериозно притеснение у миряни и духовници, предизвика здравословното състояние на патриарх Неофит навръх Великден.

 

77-годишният владика буквално не успяваше да се удържи на краката си на великденската служба в катедралата „Св. Александър Невски“ и се наложи да бъде прикрепян от двама духовници.

 

Гасне ли патриархът?

Той отслужи светата литургия в храма, както и на стълбите пред църквата, седнал на стол. На всички направи впечатление, че патриархът произнася думите с огромно затруднение, а състоянието му до голяма степен наподобяваше на човек, получил мозъчен удар.

 

Сигурни източници от Синода твърдят, че патриархът не е получил инсулт, а състоянието му във великденската нощ се дължало на приетите от него силни обезболяващи, които владиката пие заради неистови болки в гърба, кръста и краката.

 

Вероятно мнозина от вас са забелязали, че навръх Великден, когато му се наложи да постои прав за известно време, той бе приведен на две. Това наложи да бъде подкрепян от млади свещеници от храма, които го бяха хванали здраво от двете му страни.

 

Още по-сериозно притеснение предизвика речта на владиката, с която възвести Възкресението Христово.   

Дядо Неофит четеше, подпирайки се на патриаршеската трибуна пред храма, покрита с червено кадифе и обвезана със златни нишки. Той заваляше думите и сричаше – нещо, което до момента не му се бе случвало публично.

 

За пръв път откакто е патриарх, Неофит не слезе по стълбите на църквата и не говори от площада, а остана горе, непосредствено пред храмовите порти. След първите изречения, промърморени едва-едва, той видимо не можеше да продължи да чете и да стои прав, патриаршеското и синодално пасхално послание бе прочетено от Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод, а патриархът бе сложен да седне на стол.   

 

След като трибуната бе изместена настрани, на нея застана Герасим, а патриархът бе в центъра над стълбите на катедралата, застинал тихо и неподвижно на стола. 

Притесненията за здравето на Негово Светейшество се засилиха още повече и след като до последния момент не бе ясно дали той ще води тържествената литургия в „Св. Александър Невски“ за Възкресение Христово.

 

Според първоначалната информация патриархът нямало да присъства, тъй като напоследък не се чувствал в кондиция.

През последните четири години от 10-годишното си служене като патриарх, дядо Неофит многократно бе приеман в болница заради влошено здраве, заради операции или планови изследвания.

 

От дълги години владиката е измъчван от сърдечни проблеми, диабет и ревматизъм. Изпитва силни болки в краката и кръста, които затрудняват придвижването му. Именно поради тази причина пристъпва едва-едва и приведен, и се налага да бъде прикрепян.  

Силните обезболяващи пък му причиняват мозъчна мъгла, мудни говор и движения.

 

Често страничните ефекти от приема на тези медикаменти се проявяват в неврологичния статус на пациента, предимно в напреднала възраст, какъвто е случаят на патриарха, разкриват медици. 

 

Духовници и миряни продължават да се молят Бог да дари Неофит със здраве и дълголетие, за да може да продължи да ръководи БПЦ още дълги години. 

Припомняме, че предшественикът му – патриарх Максим остана начело на църквата 41 години и почина на достолепните 98. Почти до последно водеше службите на големите християнски празници.

Източник: Уикенд