Евродепутатът Елена Йончева, бившият парламентарист Живко Мартинов-Суджка и наркобосът Веселин Сандов успяха да запазят богатствата си от конфискация след тълкувателно решение на ВКС от май 2023 година.

 

Множество клиенти на адвокатска кантора "Темида" използват пропуските в антикорупционния закон, приет от парламента по времето на ГЕРБ и след това няколко пъти изменян. Този закон е бил изготвен и коригиран по такъв начин, че много хора вече са осъдили държавата пред Европейския съд в Страсбург. Други успяват да избегнат конфискациите на имуществото си като се позовават на двусмислеността на текстовете за имущество и незаконно придобити доходи.

 

Гаф в закона или нарочна грешка спасиха богатството на Елена Йончева и Живко Суджука

Нечетливите и объркани формулировки в закона довеждат до това съдии да се чудят какво да решат. Поради тази причина преди две години бе започнато тълкувателно дело по искане на бившия шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, тогавашния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и бившия главен прокурор Иван Гешев.

 

Според тълкувателното решение на ВКС съдът вече може да конфискува само налично имущество, придобито с пари от незнаен произход. Който се в изтарикатил да ходи на екзотични екскурзии с кинтите, изкарани по втория начин, или е ял и пил по скъпи ресторанти, плащал е на любовници, скрил е имане от рушвети при роднини, остава един вид недосегаем, понеже подобни средства не могат да бъдат проследени. Не и от КПКОНПИ.

 

Ако въпросният хитрец си е купил къщи, коли и други вещи с пари, изкарани от заплата, те остават негова собственост, а съдът няма да обсъжда дали са му останали пари да си плаща данъци и други разходи. Дори и счетоводна експертиза да докаже, че легалните му доходи не позволяват подобни разходи, се приема, че това не е проблем на КПКОНПИ. С такъв новобогаташ могат да се занимават данъчните. В най-добрия случай могат да го накарат да плати 10% данък върху доходите си, които е забравил да обяви.

 

Всичко това може да звучи абсурдно, но причината е капацитетът на народните избраници, които често си оставят ръцете, когато пишат един или друг закон. Не един и двама от тях след това са се възползвали от подобни вратички, особено когато те стават клиенти на Темида. Известно е, че Христо Бисеров спаси имането си от конфискация, също и Масларова и кой ли още не от високите етажи на властта. Сега се задава нова вълна от късметлии.

 

Веднага след като излиза тълкувателното решение, съдилищата са залети с искания за прекратяване на дела. Сред тях е и бившият добрички депутат от ГЕРБ Живко Мартинов – Суджука. От Окръжен съд – Добрич разкриват, че наскоро са получили искане и от неговите адвокати, и от КПКОНПИ да се спре делото за конфискуване на имотите му. След скандала, известен като „Суджукгейт”, той напусна парламента, тръгнаха съдебни дела и от комисията поискаха да му приберат имане за над 3 млн. лева. Сега при положение, че и двете страни са пожелали делото да спре, съдът няма право да им откаже.

 

След половин година най-вероятно процесът ще бъде спрян окончателно, обясниха юристи, защото тълкувателното решение на ВКС го обезсмисля. Заради това нито адвокатите на Мартинов, нито от КПКОНПИ ще поискат да си губят времето в заседания с предизвестен край. Така Живко Мартинов ще спаси апартамент в Добрич, автомобил „Волво”, дялове в различни фирми и банкови авоари. Съпругата му пък запазва над 120 хил. лв., а фирма „Жизел-Ж“, две ниви в с. Дебрене и два автомобила.

 

Друг любопитен момент е,  че Комисията отправя иск срещу Суджука, жена му и частната им фирма още през 2019 г., а съдът се е натуткал да направи първото заседание по делото чак през юли 2022 г. Дали причината е посещение в ресторант „Осемте джуджета”, можем само да гадаем.

 

Живко Мартинов вече получи условна присъда от 2 години от ВКС заради това, че е поискал от бизнесмен да му даде тон суджук, който по негови думи бил за Бойко Борисов. През 2017 г прокуратурата повдигна шест обвинения на Мартинов. Пет от обвиненията отидоха на кино, докато прокурори се хвалиха на пресконференции, че имат железни доказателства. И ето, че сега Суджука е завел дело срещу държавното обвинение за 200 бона обезщетение за нанесените му страдания.

 

Сред спасените от отнемане на пари и имоти, е и евродепутатката Елена Йончева. Нейните адвокати и комисията също на базата на тълкувателно решение на ВКС искат спиране на процеса. От КПКОНПИ обаче трябва да платят на Йончева 1949 лв. разноски по делото, което върви от 2021 г. Искът срещу нея е за 158 636 лв. Толкова бяха изчислили подчинените на Сотир Цацаров, че са изтеглени от банкови сметки, собственост на Елена Йончева и фирма „Офроуд. Историята е от времето, когато тя работи в частната телевизия ТВ7, която вече не съществува.

 

„Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война – обяснява самата Елена Йончева.

Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, и за репортажите в пряк ефир, е налична.” В началото на 2019 г. срещу нея е повдигнато обвинение за пране на пари в особено големи размери , както твърди прокуратурата. Поискан е и имунитетът й, но Европарламентът отказва. Самата Йончева през цялото време твърди, че е жертва на политически интриги и прокурорски произвол, след като осветява скандала „Барселонагейт“.

Източник: Уикенд, crimesbg.com