Пламен Орешарски продължава да мълчи гузно по темата КТБ

Финансистът Георги Атанасов разгроми премиера в оставка Пламен Орешарски.

В ефира на Българското национално радио финансистът от Българския финансов форум заяви, че до момента нито едно от предложенията на политическите сили за състоянието на БНБ не е по-различно от идея да се заметат следите. Той отбеляза, че изведнъж като по команда са започнали да се вадят някакви документи. Едни твърдят, че въпросните документи са фалшиви, а други, че са истински.

[caption id="attachment_417712" align="alignright" width="300"]Пламен Орешарски продължава да мълчи гузно по темата КТБ Пламен Орешарски продължава да мълчи гузно по темата КТБ[/caption]

Георги Атанасов подчерта, че част от медиите са имали доста провокативно поведение, което е изиграло поддържаща роля, подгрявайки хоризонта на очакванията на обществото. Паралелно с началното умишлено бездействие на БНБ правителството и прокуратурата бяха синхронизирали действията си, припомни финансистът. По-късно бездействието на БНБ бе заменено с „малоумно поведение”, твърди той. Финансистът е категоричен, че резултатът от всички тези действия е налице – доведоха КТБ до ликвидната криза. Като капак на целия този цирк, част от депутатите подкрепиха едно от най-екстремните предложения на БНБ, което бе гласувано на първо четене.

Атанасов смята, че ако на предстоящите парламентарни избори обществото гласува отново за тези хора, това означава, че подкрепя безапелационно действията им. Най-скандалното в цялата тази ситуация е, че основната цел бе да бъдат измъкнати няколко милиарда лева от гласоподавателите и да всеят страх у хората от финансовата сфера, които критикуват решенията на тази група. Финансистът припомни, че правителството е наблюдавало всичко, което се случва около КТБ с подозрително странно бездействие. Изненадващо е, че дори финансисти с дългогодишен опит, каквито са премиерът в оставка Пламен Орешарски и вицепремиерът Даниела Бобева мълчаха гузно. Те оставиха Цветлин Йовчев да говори по темата, отсрамвайки кабинета.

Георги Атанасов е категоричен, че това е една от най-големите грешки на Пламен Орешарски, тъй като министърът на вътрешните работи не е компетентен по темата КТБ, а влиза в банка само като клиент, пише pik.bg. По-рано днес по време на пресконференцията дадена след последното заседание на кабинета, Пламен Орешарски обяви, че той не е искал да подава оставка.