НОИ София успя да открие и да преустанови действащо източване на фонд Пенсии, като за целта са използвали фалшиви документи за стаж. Те били уж издадени от Строймашинженеринг, която се явява държавна собственост.

Действащата схема е разкрита от НОИ, МВР, следствието и прокуратурата, като последната е получила сигнала от Осигурителния институт.

Организаторите не случайно са се спрели на Строймашинженеринг, защото тя от 2012-та година е заличена от регистрите, а през 1997-ма е обявена в несъстоятелност.

Пенсионният отдел на НОИ са извършили допълнителна проверка на удостоверения, както изискват вътрешните правила в подобни случаи. Те открили, че представените документи за преизчисляване на вече отпуснатите пенсии се явяват неистински. Това се доказва и от факта, че тяхната дата не отговаря на реалната – издадени са по-късно от датата в документа.

Минали съдебни дела в периода от 2019-та година до днес показват по категоричен начин, че документите се явяват неистински и посоченият трудов стаж в тях не отговаря на истината.

В съдебната зала се е установило, че хората, които са предоставили документите и имат претенции, че са били служители в Строймашинженеринг реално са работа при друг работодател.

От НОИ допълват, че след утихването на измамите от 2019-та година, отново се забелязва сериозно увеличение на новите опити за източване на средства.

Източник: dir.bg

Ето най-мащабната схема за източване пенсиите