Август идва с дъжд и слънце

По традиция август месец е един от най-горещите месеци в България и се слави като „отпускарски”.

Мнозина предпочитат да планират отпуската си през август, за да отидат на море. Дали обаче и тази година по традиция август ще ни поднесе много слънчеви часове и жега или ще продължи дъждовната и мрачна прогноза от последните месеци, ще разберем от синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

[caption id="attachment_417622" align="alignright" width="290"]Август идва с дъжд и слънце Август идва с дъжд и слънце[/caption]

От НИМХ вещаят, че август ще остане дъждовен за районите в западната част на страната и слънчев за източната. Средната месечна температура ще се ориентира около 21-24 градуса за равнинните полета, за високите полета тя ще е 18-20 градуса, а в планинските райони няма да надхвърли 12-16 градуса. В западната част на страната средните температури през август ще се ориентират около и под нормата, докато в източната ще е точно обратното – около и над нормата. Синоптиците вещаят, че през август минималните температури няма да паднат под 10-15 градуса, а максималните няма да надвишат 33-38 градуса.

В планинските райони се очаква месечната сума на валежите през август да е 50-80 литра на квадратен метър. Август ще започне с неустойчив климат. Над Западна България ще има превалявания от дъжд. На места не са изключени и гръмотевични бури. Над Източна България пък ще грее слънце, а в последствие дните ще са доста по-спокойни. През втората половина от първите десет дни на месец август се очертават възможности за краткотрайни валежи и тръмотевични бури, които ще засегнат предимно Западна България. Метеорологичната обстановка над страната ще се задържи неустойчива и през преобладаващата част от второто десетдневие.

Слънчевите часове ще се редуват с краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Очаква се атмосферата да започне да се стабилизира в края на десетдневието. През последните десет дни на август въздушната маса над България ще се задържи значително по-стабилна. Периодите без валежи ще са доста по-дълги, пише Блиц.