Валентин Попов определи случилото се като престъпление

Председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР Валентин Попов е категоричен, че не е нормално в демократична страна, за каквато претендира България, да се толерира насилието срещу полицейски служители.

В интервю за Българското национално радио, Попов посочи, че в определени случаи законът дава право на полицейските служители да използват помощни средства или сила. Той подчерта, че не му е известен закон, който да дава такива права на народен представител. Ако обаче полицейските представители бяха приложили сила, то напрежението със сигурност щеше да ескалира.

[caption id="attachment_262328" align="alignleft" width="300"]Валентин Попов Валентин Попов[/caption]

Попов заяви, че многократно са призовавали колегите си да укротяват агресията и да не превръщат мирните протести в изблици на насилие срещу граждани или служители на реда. Според него вече е дошло времето, в което трябва да се обърнат с подобен апел и към някои хора от политическия ни елит. Попов смята, че хората не бива да бъдат разделяни на депутати и граждани и законът трябва да е еднакъв за всички.

В заключение Попов посочи, че полицейските служители в униформа, които изпълняват служебните си задължения, по закон са неприкосновени. Нанасянето на телесна повреда на полицейски служител по време на служба е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, пише Блиц.