Опасните „весели балони“ вече се вдишват дори от 11-12 годишни деца

Големите дискотеки в България трупат ежемесечна печалба в размер на милиони левове от легалната продажба на флакони с диазотен оксид.

Той е познат сред тийнейджърите и по-широката част на обществото като райски газ.

Свръхпечалбите на нощните заведения от търговията с райски газ в някои случаи надхвърлят 4000%. Сервитьорите пък отчитат нова тенденция – все повече младежи оставят в нощните барове повече пари за „весели балони“, отколкото за алкохол.

Ето как опасността за живота на тийнейджърите носи милиони печалба на дискотеките

Опасните „весели балони“ вече се вдишват дори от 11-12 годишни деца, а другият страшен факт е, че те се снабдяват с металните капсули от... невръстни дилъри.

И всичко това се случва заради свободната и безконтролна продажба на райския газ в страната ни.

„Употребата на райски газ сред учениците е придобила застрашителни размери, а един от симптомите за това е появата на деца-дилъри на флакони с диазотен оксид. Обикновено това са 15-16 годишни ученици, които се снабдяват с флаконите чрез поръчка по интернет, след което ги продават на по-малките на завишена цена.

За съжаление органите на реда са с вързани ръце, тъй като продажбата и употребата на райски газ у нас не е забранена дори за непълнолетни. А същевременно в парковете и по градинките е пълно с метални капсули  с райски газ, захвърлени след употреба от тийнейджъри.

Прави впечатление, че напоследък хлапаците все по-често предпочитат да употребят райски газ директно от флакона, а не чрез инхалация с балон, което представлява още по-сериозна опасност.

Само за този месец случаите на припаднали заради недостиг на кислород тийнейджъри след вдишването на райски газ, са повече от 20.

Неизвестните случаи на временни припадъци са стотици, ако не и хиляди...“, бие аларма за надвисналата наркопандемия сред подрастващото население столичен криминалист.

Само преди няколко дни, позовавайки се на стотици постъпили при нея сигнали и жалби от родители, омбудсманът Диана Ковачева поиска продажбата на диазотен оксид да бъде забранена за непълнолетни.

Тя сезира за проблема с безконтролната продажба на легалната дрога здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова, председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев.

От писмото на Ковачева до проф. Сербезова става ясно, че още през декември, миналата година на заседание на Националния съвет по наркотични вещества е прието решението „да се обсъди и изготви становище относно вредата и потенциалните рискове от употребата на диазотен оксид – райски газ”. До ден днешен обаче нито има публично становище по този проблем, нито са предприети каквито и да било мерки за разпространението и употребата му.

Засега здравния министър проф. Асена Сербезова също не е коментирала публично липсата на лекарски становища по темата „райски газ“.

В медицината той е познат с наименованието диазотен оксид (N2O). Тъй като вдишването му все още се рекламира като безвредно, той се превърна в популярен и лесно достъпен опиат сред учениците през последните 2-3 г.

Лекари напразно алармират, че вдишването на райски газ може да доведе и до смърт,

особено в комбинация с цигари, алкохол или с други наркотици, както често правят голяма част от младежите.

„Диазотният оксид, използван в медицината като анестетик, а при двигателите с вътрешно горене като добавка за увеличаване на мощността на горивото, действа изключително бързо – достига до мозъка за 20 секунди, замайва и потиска чувството за болка.

Ефектът е кратък – трае не повече от 5 минути, и наподобява дишането на лепило.

Най-изразеният резултат от вдишването му е неудържимият смях. Появява се чувство на еуфория, зрението се замъглява и може да се стигне до дезориентираност и парализа, тъй като приема му ограничава, а понякога дори блокира притока на кислород“, разкрива за вредата от райския газ лекар от „Пирогов“.

Становището му се потвърждава и от д-р Юлиян Караджов, който е биохимик и специалист по наркотични вещества. Той посочва, че райският газ е изключително опасен, когато се вдишва директно от капсула.

„При разширението си райският газ много силно се охлажда. Зная за двама души, които така са им замръзнали устите, че после се нуждаели от много сериозна хирургия“, обяснява д-р Юлиян Караджов.

Въпреки това продажбата на райски газ по дискотеки и нощни барове по Южното Черноморие е повсеместна.

най-големите печеливши от липсата на административен контрол при разпространението на опасната стока, са съдържателите на нощни барове.

Оказва се, че в актуална попфолк дискотека в Царево флакон с райски газ се продава на цена от 400 лева. И това при положение, че цената му на едро, заедно с доставката и с балоните струва не повече от 15 лв.

В актуалните плажни барове и дискотеки в Созопол, Слънчев бряг и в Лозенец цената на флакон с райски газ също се движи между 300 и 400 лева, докато в Приморско, Китен и в Ахтопол тийнейджърите купуват цял флакон в дискотеките срещу „само“ 100 лева.

В лъскавите заведения в София флакон с райски газ се продава между 250 и 400 лв.

„Допреди около 2 г. за бизнеса с райски газ в заведенията отговаряха външни за дискотеките хора, които плащаха такса на собствениците, за да продават балони с диазотен оксид на клиентите. Скоро обаче съдържателите разбраха, че райския газ е златна мина за бизнеса

и започнаха да го предлагат сами“, разказва човек от увеселителния бранш.

Сред клиентите наред със сервитьорките щъкат и знойни красавици с флакони и с балони, които бързо се отзовават на всяко повикване.

Цената на един балон с райски газ е между 5 и 20 лева, а за цял флакон, с който се пълнят между 30 и 50 балона, се плаща между 100 и 400 лева в зависимост от престижа и локацията на заведението.

„За една нощ компания от четирима-петима младежи може да издиша 10 флакона с райски газ. Виждал съм го с очите си и то неведнъж! Сами си направете сметката за какви печалби за заведенията говорим“, коментира собственик на плажен бар в Созопол.

Поради факта, че самият той е баща на подрастващо момиче обаче го причислява към групата на малцината, които не са се подали на изкушението да предлагат райски газ в заведението си.

Признава, че държавата лесно би успяла да забрани или поне ограничи продажбата на райски газ сред непълнолетните.

„Само допреди 2 години имаше опасна мода с наргилета, които свободно се продаваха на ученици. В Народното събрание обаче бяха гласувани промени в Закона за закрила на детето, които забраниха продажбата им на непълнолетни. Започнаха да налагат глоби от по 4 000 лева на заведенията за наргилета и така собствениците сами изгониха децата от баровете си. С подобни, че и по-строги глоби ще бъде решен и проблемът с райския газ, който се продава на деца по заведенията“, категоричен е той.

Източник: Уикенд