Бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров разкри причината за водния апокалипсис у нас.

Той отбеляза, че предвид неподдържаните речни корита, огромните количества дъжд, които се изсипаха и дървета, препречващи мостовете, се създават проблемите, които за последно видяхме в Карловско преди броени дни.

Той припомни, че по време на комунизма в страната ни са били построени близо 6 хиляди язовира, които обаче не са били поддържани в продължение на десетки години. Сами се досещате, че тези язовири вече са по на 40, 50, 60 години.

От разкритията, направени от Емил Димитров стана ясно, че след жестокото наводнение, което заля село Бисер преди десетилетие, сее оказало, че местната власт не разполага с достатъчно средства, за да поддържа язовирите. Именно тогава е било взето генералното решение да се уточни собствеността им и те да минат към единна държавна структура.

Заделена е била и сума, с която да бъдат извършени текущите ремонти на язовирите. Възникналите спорове обаче са довели до изпуснатите 2-3 години, в които е можело ремонтите да бъдат стартирани.

Според Емил Димитров основният проблем е, че тези язовири са били ничии. Към момента вече е изяснено чии са и са намерени пари за ремонта им, но пък е намерена и причина, поради която той да бъде спрян.

Като друг голям проблем, Димитров посочи почистването на речните корита, където нещата отново опират до пари и липса на воля на управленско ниво за вземането на нужните решения.
Източник: bnt.bg

Емил Димитров разкри причината за водния апокалипсис в страната