Заради въоръжения грабеж на инкасо автомобил в Благоевград, при който грабителите простреляха един от охранителите и си тръгнаха с плячка от 300 бона, е бил разпитан гангстер №1 на Сандански – Емил Първанов – Ембака. Той е бил задържан и разпитван повече от 4 часа.

 

Седмица след дръзкия обир дома на Ембака в Сандански, е бил посетен от столични криминалисти, които го отвели за разпит в местното РУП. Според оперативната информация, с която разполага МВР, Първанов е съпричастен към обира на инкасо автомобила, но ченгетата нямат доказателства срещу него, годни за повдигане на обвинения.

 

„Ембака е бил търсен още в деня на обира в сома си в Сандански, но тогава отсъствал. Появил се в къщата си в понеделник по обяд на 4 декември, цели два дни след обира и денонощие след откритата запалена кола в Мало Бучино, с която е бил извършен грабежът“, разкрива запознат с разследването.

 

Ембака с желязно алиби за въоръжения грабеж в Благоевград

Ембака вече е извадил желязно алиби – заминал за Гърция само два часа след грабежа, като за доказателство предоставил платените от него пътни такси на магистралата за Солун. „Отидох на пазар в Гърция – там храните са по-качествени и евтини, трябваше да взема прах за пране и лекарства, които са с много по-високо качество от българските“, обяснил Ембака. Той не могъл да представи фактура за нощувка от хотел, казал, че бил на гости в къщата на свой приятел, който му я дал за ползване.

 

Емил Първанов -- Ембака, прочул се като наркотрафикант №1 на Югозападна България, излезе предсрочно от затвора това лято след като излежа 7 г. за убийство с камък на охранителя Николай Чивиев след скандал между двамата на новостроящ се участък на магистрала „Тракия“. Според полицейски данни, освен с трафик на дрога, кримиорганизацията около Ембака е замесена и в няколко крупни обира, състояли се през последните години. Освен алибито на Емил Първанов, криминалистите са проверили над 50 души от криминалния контингент, които са били разпитвани къде са били в периода 1-3 декември, като ченгетата дори проверявали клетките на мобилните им телефони. Сред проверяваните за алиби били няколко пернишки бандити от свитата на Валентин Кирилов – Вальо Пуйката, както и поне 20 души от люлинския ъндърграунд, повечето от които учили обирджийския занаят от легендарния касоразбивач Йордан Цонков – Джиджи.

 

Разпитван от МВР е и Красимир Пешев, по-известен като Краси Мраморския и гравитиращи около него автокрадци. Сред проверяваните е бил и босът на бандата да отвличания „Наглите“ – Прокопи Прокопиев – Прокопи Културиста, който неотдавна също излезе предсрочно от пандиза. Засега обаче от МВР не разкриват подробности дали имат напредък в разследването на обирджиите.

 

Същевременно стана ясно, че по нареждане на вътрешния министър Калин Стоянов полицейското присъствие в големите търговски центрове, банкови и финансови учреждения ще бъде постоянно в дните преди Коледа до средата на януари. Именно в последните дни на годината обикновено се случват най-крупните въоръжени грабежи, основно над инкасо автомобили.

Източник: Уикенд, crimesbg.com