Инфлацията достигна рекордни нива

Икономически експерти разкриха скандалната истина, че мерките, които кабинетът взима ни правят още по-бедни.

Едва ли има човек, който да не е бил посечен от високата инфлация. Оказва се, че тя е стопила повече от 15 млрд. лева от спестяванията на банковия бизнес и хората.

В резултат на това домакинствата обедняха още повече, а бизнесът не спира да губи пари, които при други условия би вложил в инвестиции, които пък ще доведат до отваряне на нови работни места.

Експерти разкриха скандалната истина: Кабинетът ни осигури още по-голямо обедняване с тези мерки

Данните на БНБ към края на месец април сочат, че общият размер на банкови депозити надхвърля 105 млрд. лв. Тези пари са на влог, при това при почти нулева лихва. За по-големите депозити банките дори въведоха такса съхранение.

Същевременно данните на НСИ сочат, че годишната инфлация е нараснала с 14.4%. за последно с такава инфлация сме се сблъсквали по време на световната финансова криза през 2008 г.

На практика на всеки хиляда лева оставени на депозит в някоя банка хората за година са изгубили реално по 144 лева. Казано с други думи, те могат да купят по-малко стоки и услуги.

И тук трябва да отбележим, че в тези сметки са включени само депозитите, без парите под дюшеците и тези по разплащателни сметки.

Източник: lupa.bg