При все, че стотици хиляди са в блажено очакване имотният балон да се спука и цените на жилищата най-после да се укротят, специалисти издават, че такова нещо не се очаква да се случи. Напук на прогнозите на експерти по недвижимости, тарифите са се устремили само и единствено нагоре. Според последните прогнози на спецовете, цифрите ще продължат стремглаво да растат и до 2029 г. имотите ще поскъпнат с между 20 и 30%. Тук е мястото да вметнем, че страната ни и сега се намира на второ място по поскъпване на жилищата в Европа.

 

Защо е възможно да се случи така, че сегашните луди цени да ни се видят поносими? Експертите се аргументират защо тенденцията на поскъпване ще продължи като добавят, че от време на време цифрите ще се задържат, но като цяло посоката е само нагоре, не и надолу. Основен аргумент на вещите в занаята е, че цените на жилищата ни са все пак по-ниски от недвижимите имоти в развитите европейски страни и ще трябва да ги догонят. От друга страна, доходите вървят нагоре и това също мотивира предприемачите да си позволят да надуват цифрите, след като и за най-скъпите апартаменти има клиенти.

Колкото и пресилено да звучи, търсенето изпреварва строителството въпреки бясното бетониране на София. Проблемът е обаче, че цяла България се стича към столицата и затова търсенето на имоти постоянно расте – просто заради милионното население, което зарязва родните апартаменти и къщи в провинцията.

 

Така появата на нови сгради не може да насмогне на желанията на твърде многото купувачи. Други пък влагат парите си в единствената сигурна инвестиция, която носи печалби – недвижимия имот, затова и в София в новите блокове продължават да пустеят празни апартаменти. Но вероятно законовата уредба в бъдеще ще охлади мераците на собствениците да си позволяват да държат свободни купените от тях апартаменти. Някои спецове пък твърдят, че всъщност няма чак толкова „тъмни прозорци" и празните апартаменти всъщност са обитавани от наематели, но собствениците не декларират този факт, за да си спестят данъците.

 

Голям стимул за инвеститорите и продажбите на апартаменти остават и все още доста ниските лихви по кредитите. Колкото и да се затяга ситуацията и въпреки новите мерки за ипотечното кредитиране, заемите от финансови институции остават възможен вариант за голяма част от кандидат-купувачите.

 

Все пак промените, обявени от БНБ и влизащи в сила от 1 октомври 2024 г. при всички случаи ще окажат влияние върху пазара на недвижими имоти. Тези мерки ще позатегнат условията за кредитиране. Аргументът за тази крачка е, че потенциалните купувачи трябва да следят внимателно пазара и да преценяват финансовите си възможности, преди да вземат решение за покупка на имот.

 

Като се има предвид, че в момента средната цена на двустаен в столицата е около 150 000-200 000 евро, а тристайните са над 250 000, а цените ще скочат още, това означава, че младото поколение трудно ще успява да се сдобива със собствено жилище.

 

Остава им единствен вариант – да си търсят малки апартаменти под наем. Такива обаче не са много на нашия пазар. Почти никой предприемач не строи маломерни апартаменти – гарсониери или ателиета.

 

В момента наемът на едностаен е около 600 лева и между 700 и 800 за по-престижните квартали. Естествено, такъв наем ще си позволят младите активни хора със среден месечен доход над 3500 лева. Останалите трудно ще успеят да направят и това, разсъждават социалните експерти. Засега под наем в столицата живеят хората от провинцията, които са принудени да изберат този вариант. В бъдеще обаче вероятно строителите ще се съобразят с посоката на нещата и ще предлагат и по-малки жилища, които клиенти ще купуват само за да отдават под наем.

 

В момента едностайните и малките двустайни продължават да са сред най-търсените, противно на практиката по време на пандемията, когато мнозина се юрнаха да купуват големи апартаменти и къщи с двор. За тях обаче са нужни огромни суми за довършителни работи, обзавеждане и поддръжка. Предпочитам да живея в малко жилище, което да не струва много, да не изисква сериозни средства за поддръжка и да инвестирам парите си в пътувания, отколкото в тухли и бетон", обобщи настроенията сред новата генерация младеж.

Източник: Уикенд