Ако и вие сте сред хората, които си задават въпроса дали ще поевтинеят имотите в София, Пловдив, Варна и Бургас, чиито цени удариха небесата през последната година и половина, то отговорът е не, или поне не скоро.

 

Няма как да се сбъднат очакванията за спукване на балона и понижаване на цените, поне не в близката петилетка, коментират банкери и брокери.

 

Експерти: Няма шанс имотите да поевтинеят през следващите 5 години

Гергана Тенекеджиева, която е изпълнителен директор на компания за недвижими имоти признава, че много хора я питат кога се очаква спад на цените на имотите.

Тя е категорична, че до края на годината такова нещо няма да се случи и допълва, че на имотния пазар всичко се случва бавно и е необходимо време за реакция на пазара. Ако няма бустери за пазара на имоти, като фалит на банки, пандемия от ковид, война, след 4-6 години може и да има спад на цените, прогнозира тя и отново подчертава, че няма как това да се случи по-скоро.

 

Финансовият консултант Стойне Василев обаче се пита каква е ползата от спада на цените, ако на човек му се налага да живее под наем още няколко години. Той е на мнение, че цената на имота е тази, която може да се продаде.

Пламена Тотева, която е директор „Ипотечно кредитиране" в голяма банка на пазара в България също е категорична, че не се очакват промени в цените на имотите у нас.

 

Високата инфлация през миналата година повиши броя и цените на сделките, защото хората решиха да спасят парите си, добавя Стойне Василев. Според него, ако сте дългосрочен играч, по всяко време е добре да се инвестира в имоти. Защото за дълъг период от време, например за 10-15 години, ръстът на цените на имотите със сигурност ще изпревари инфлацията. Така например преди 10 години цената на квадратен метър в центъра е била около 2000 евро. В момента между 3 600 и 5 000 евро, тоест увеличението е поне 100%, а натрупаната за периода инфлация – около 70%.

 

При покупката на имот винаги става въпрос за емоции, заяви Стойне Василев. Според него инвеститорите не биха купили жилище, в което не биха живели. Логиката е много проста. Ако човек вярва, че имотът е хубав, значи вярва, че бързо ще може да го продаде и съответно е готов да инвестира в него, добавя Гергана Тенекеджиева.

 

Има инвеститори, които купуват къщи и апартаменти с цел отдаването им под наем. При калкулация на цената на апартамента и очаквания наем излиза, че инвестицията е добра. Но въпреки това не искат да купят имота, защото не го харесват и не биха живели в него, обясни Стойне Василев. Затова дори и при покупка на жилище с цел инвестиция, най-търсени са качествените апартаменти в хубави сгради и в уредени откъм инфраструктура квартали.

 

Някои продавачи усещат, че купувачите сега са по-малко от миналата година и продават имоти, които са купили с инвестиционна цел. Те виждат, че сега цените са по-високи и излизат от инвестицията като реализират печалба от продажба на имота.

 

Според експерти една от причините за по-голямото поскъпване на имотите в България, отколкото в други страни от ЕС през последните години е народопсихологията. За българина е изключително важно да е собственик на дома си. В България над 90 на сто от хората живеят в собствен дом за разлика от Германия, където делът на собствениците на жилища е много по-малък.

Източник: Уикенд