През последния месец, откакто е в сила новата мярка за нарушители - автомобилът да се отнема, ако водачът е пил или под въздействието на наркотици, случаите на такива шофьори рязко са спаднали. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция". 

Тъжната констатация според него обаче е, че "хората не се плашат от това, че ще убият някой друг на пътя". "Те са най-стреснати от това, че ще им вземем колите", коментира експертът.  Той даде за пример, че само от 8 август досега случаите на пияни шофьори са намалели с 343 или има 3 пъти по-рязко намаляване отколкото през цялата година, отбеляза той. 

Близнаков отбеляза, че досега не е виждал такъв ефект на мярка за намаляване на инцидентите и бил изненадан в положителна посока. 

"Над 2 на 1000 алкохол в кръвта - ти не знаеш какво се случва зад волана на автомобила. Как може въобще някой да си позволи да сяда да кара така?", възмути се експертът. На въпрос дали и спътниците в такива автомобили трябва да носят отговорност, Близнаков уточни, че всяка промяна в нормативните правила ще се прилага. Все пак експертът е категоричен - вместо да се пишат нови правила, най-важното е те да бъдат прилагани.

Днес експертна група от магистрати и университетски преподаватели започва преглед на законодателството, свързано с нарушителите на пътя. Целта е да бъдат изготвени законови промени за по-строги наказания на шофьорите, които не спазват правилата за движение по пътищата, както анонсира снощи премиерът Николай Денков.

Експерт: Шофьорите се плашат повече, че ще им вземем колата, а не че ще убият човек

Премиерът свика извънредно заседание в МС с представители на прокуратурата, на общините, депутати, минситри и родители на загинали в катастрофи

Снимка: БТА

Той свика извънредно заседание в Министерския съвет с представители на прокуратурата, на общините в България, депутати и родители на загинали в катастрофи, след като 15-годишният Филип се оказа поредната жертва на пиян шофьор. Премиерът призова не само пряко ангажираните институции, но и обществото да се бори за премахване на чувството на безнаказаност.

Както стана ясно от брифинга на СГП и СДВР преди дни, в колата, с която 15-годишното момче беше прегазено на пешеходна в София, е пътувала и жена с 4-годишното си дете, която не спряла мъжа да се качи зад волана въпреки, че знаела, че е пил, защото не изглеждал неадекватен.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов анонсира вчера, че посоката на прецизиране на законодателството ще е шофирането след употреба на алкохол и наркотици да бъде третирано като умишлено убийство.

През юли като "пробив в съдебната практика от началото на прехода", както го нарече адвокат Менко Менков, бе приета окончателната присъда срещу Кристиан Николов, който под въздействието на наркотици и с два пъти превишена скорост отнесе автомобила на журналиста Милен Цветков (който почина от нараняванията си) преди три години.

Върховният касационен съд прие, че престъплението е извършено при евентуален умисъл, за разлика от предишните две инстанции, които записаха в решенията си "по непредпазливост".

Експерт: Шофьорите се плашат повече, че ще им вземем колата, а не че ще убият човек - Снимка 2

Кристиан Николов, причинил катастрофата, която погуби журналиста Милен Цветков

Снимка: БТА

При наличие на смекчаващи обстоятелства като чисто съдебно минало, липса на нарушения на ЗдвП и налични самопризнания, каквито имаше и по отношение на Кристиан Николов, наказанието за причиняване на смърт по непредпазливост може да бъде и пробация. Вместо това обаче Николов получи девет години лишаване от свобода заради "евентуален умисъл".

Междувременно близките на 15-годишното момче, което не успя да пресече на пешеходна пътека, за да се прибере вкъщи, ще продължат да протестират до края на седмица с настояване за по-строги наказания срещу убийците на пътя. Те са подкрепени и от семействата на други деца, жертви на пътя.

Експерт: Шофьорите се плашат повече, че ще им вземем колата, а не че ще убият човек - Снимка 3

Близки и приятели на загиналия Филип ден след катастрофата

Снимка: Булфото

Междувременно от МВР съобщиха регулярните данни за жертвите на "войната по пътищата". Те показват, че от началото на годината 347 души са загинали, а 6092 са ранени при 4626 тежки катастрофи.

Източник: dir.bg