Първата седмица на новата 2024 г. беше белязана от разкрития за сключения договор между “Продължаваме промяната” и американската лобистка компания Manatos & Manatos (M&M) на стойност 100 000 долара. В него е записано, че услугите, които партията ще получи в замяна, са свързани с лобизъм, пиар, икономическо развитие и други. Целта на договора е "насърчаване на водещи американски политици, които са част от федералното и щатското управление, и американския Конгрес за засилването на двустранните отношения между САЩ и България". Той цели също "по-доброто разбиране и оценяване на първостепенното за САЩ значение на България, по-конкретно прозападните ѝ действия и антикорупционните усилия", информира “Свободна Европа”.

 

Въпреки, че предметът на договора с Manatos & Manatos (M&M) ясно сочи какви са целите му, в медийното пространство се появиха редица спекулации. Една от версиите, която упорито се лансира, намесва името и на базирания (според редица публикации) в САЩ и ОАЕ предприемач Калин Едрев, за когото се твърди, че е в близки връзки с лидерите на “Продължаваме промяната”.

 

Верни на принципа, че истината трябва да бъде казана такава, каквато е, журналистите на “Свободно слово” се свързаха с Едрев за да изясним какво се крие зад договора с щатската лобистка компания и защо името му бива намесено в афера с Кирил Петков и ВМЗ “Сопот”. В разговора ни той споменава разследването на Агенция ПИК и нашата колежка, журналистката Соня Колтуклиева. Ето защо редакцията ни дава право на отговор на всеки, почувствал се засегнат от твърденията, които публикуваме в настоящото интервю.

 

Ексклузивно в razkritia.com! Тайнственият бизнесмен Калин Едрев от Дубай: Престъпление ли е да познаваш и работиш с американци? ДАНС доказа, че “чатовете” между мен и Кирил Петков са фалшиви

Вижте какво каза Калин Едрев ексклузивно за “Свободно слово”:

 

- Г-н Едрев, в публичното пространство излезе информация за сключен договор между политическа партия “Продължаваме промяната” и американската лобистка компания Manatos & Manatos (M&M) на стойност 100 000 долара. Запознат ли сте с предмета на договора и повода за неговото сключване?

- Не, по простата причина, че никога не съм имал общо с политика и никога не съм бил политически и партийно обвързан. Знам само онова, което съм чел в интернет за този договор и нищо повече. Нямам какво повече да кажа по този въпрос, освен, че ми свързват името с неща, които са пълни лъжи и откровени глупости.

 

Ексклузивно в razkritia.com! Тайнственият бизнесмен Калин Едрев от Дубай: Престъпление ли е да познаваш и работиш с американци? ДАНС доказа, че “чатовете” между мен и Кирил Петков са фалшиви - Снимка 2

- Редица български медии Ви приписват близост до лидерите на ПП - Кирил Петков и Асен Василев, и твърдят, че тази близост придобива конкретни финансови измерения под форма на комисионни от множество сделки, реализирани от тях в качеството им на управляващи. Разкажете, моля Ви, работили ли сте с Петков и Василев изобщо и ако да - какъв е характерът на това съдружие, и от кога датира то? А ако не - защо смятате, че Вашето име се спряга редом с техните?

- Забъркаха ми името с тях след едни публикации на ПИК и на г-жа Соня Колтуклиева. Там бяха публикували някакви чатове, за които после журналистите от медията бяха написали, че са сезирали прокуратурата. По този повод имаше проверка в ДАНС и на Държавното обвинение (бел.ред.: Прокуратурата на Р България). Оказа се, че този анонимен сигнал и тези чатове, които са били представени в редакцията на ПИК - всичко това е фалшиво. Представите си все едно през Вашия телефон и през моя да си пишем някакви неща, да ги разпечатаме, да ги пуснем в някоя редакция и край. Сензацията е на лице. Тези т.нар. чатове категорично не са достоверни. Имаше проверка, която доказа, че няма нищо вярно.

 

Ексклузивно в razkritia.com! Тайнственият бизнесмен Калин Едрев от Дубай: Престъпление ли е да познаваш и работиш с американци? ДАНС доказа, че “чатовете” между мен и Кирил Петков са фалшиви - Снимка 3

- Искате да кажете, че проверка на ДАНС е доказала, че не съществуват чатове, извадени от телефона на Кирил Петков, в които той говори и пише с Вас?

- Агенция ПИК публикуваха “чатове” между мен и него, но категорично се доказа, че всички тези чатове са фалшиви. Ако прочетете първата статия на ПИК, там пише, че уж тези чатове са намерени в телефона на някакъв хакер, но изведнъж след това се казва: “в редакцията постъпи анонимен сигнал”. Такъв анонимен сигнал може да направи всеки с два телефона.

 

Ексклузивно в razkritia.com! Тайнственият бизнесмен Калин Едрев от Дубай: Престъпление ли е да познаваш и работиш с американци? ДАНС доказа, че “чатовете” между мен и Кирил Петков са фалшиви - Снимка 4

- Накратко, Вие искате да кажете, че не сте комуникирали с г-н Кирил Петков по телефона, не сте провеждали чатове с него през приложението Telegram, както се писа, и не сте беседвали двамата по теми, касаещи ВМЗ “Сопот”и по-специално за уреждани на подкупи за директорите на оръжейния завод, както се твърди в публикациите?

- Как да съм беседвал като до сега Ви обяснявах, че няма нищо вярно. Някой за да търгува с ВМЗ “Сопот” са необходими специални разрешения, лицензи за оръжия, за стоки с двойно предназначение, каквато е военната продукция. Никога не съм участвал в такава фирма и как мога аз да търгувам с такова нещо?

 

- Не сте участвал и като посредник по тази тема?

- Не.

 

Ексклузивно в razkritia.com! Тайнственият бизнесмен Калин Едрев от Дубай: Престъпление ли е да познаваш и работиш с американци? ДАНС доказа, че “чатовете” между мен и Кирил Петков са фалшиви - Снимка 5

- Разкажете за нашите читатели кой всъщност е “мистериозният бизнесмен” Калин Едрев, както Ви наричат множество родни медии. Кой е човекът Едрев, в каква сфера развивате дейност и какви проекти реализирате?

- Работя с няколко американски компании, представлявам американски компании и имам проекти с американски компании в Саудитска Арабия и Дубай. Също така съм собственик в американско дружество и имам акции. Учил съм енергетика и работя заедно с партньорите си по енергийни проекти. От десет и повече години живея в Дубай, по простата причина, че там имам контракти, които изпълнявам. Недоумявам какъв е проблемът, че имам контакти. Явно в България вече е престъпление да работиш с американци, така излиза.

 

- И за финал – потвърждавате ли за нашите читатели, че Вие не сте работили и нямате бизнес отношения с членове на бившето и настоящо правителство, в лицето на Кирил Петков и Асен Василев, и Вашите бизнес проекти не са свързани с българската държава, а тези личности от своя страна под никаква форма не са Ви оказвали съдействие за реализиране на проектите Ви?

- В България нямам и не изпълнявам никакви договори, нито по времето на кабинета “Петков”, нито към днешна дата.

Източник: svobodnoslovo.eu, crimesbg.com