Инвестиционен проект за милиарди може да превърне България в "Швейцария" на Балканите. И то благодарение на Саудитска Арабия. Една от най-богатите петролни държави в света, планира изграждането на най-голямата животновъдна ферма в страната ни, с цел производство на мляко и млечни изделия за износ за Рияд. Инвестицията е на стойност няколко милиарда, като ще бъде извършена в сътрудничество с водещо държавно дружество.

Амбицията на проекта е да се изгради комплекс за отглеждане на близо 200 000 крави, като вече има готов пазар за това производство. За България това е голям успех, казва още министърът на икономиката Никола Стоянов. За служебното правителство също.

Междувременно българските животновъди вероятно ще имат възможност също да се включат под някаква форма в проекта, тъй като фирмите от Саудитска Арабия са заинтересовани от изграждането на повече от една ферми. И в момента се обмислят възможностите за по-близки срещи с тях.

Основен партньор в проекта ще бъде една от най-големите български компании, свързани с производството на млечни продукти, но вероятно ще бъде даден шанс и на други по-крупни животновъдни организации да се включат в инвестицията. Междувременно предстои да се обсъдят в чисто финансов и юридически план, как ще се осъществяват проектите.

За страната ни това е огромна възможност да си върне пазарите, които беше загубила преди години. Страните от Персийския залив са едни от най-големите консуматори на млечни продукти в света. И за една земеделска държава като нашата, би било огромна възможност да реализира производство с гарантиран дългосрочен пазар, което със сигурност би повлияло върху благотворното развитие и укрепване на животновъдния сектор.