“Предстои да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова у нас, което ще позволи да предприемем необходимите действия по стартиране на процедура по конфискация на незаконно придобито от нея имущество.”

 

 Това съобщи по време на пресконференция в Съдебната палата главният прокурор Борислав Сарафов. На събитието присъстваха посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен и Пламен Тончев, председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

 

“Във връзка с разследването на финансовата пирамида "УанКойн", Сарафов каза, че това е само едно от криминалните разследвания, по които прокуратурата работи и провежда, съвместно с американските си колеги. За мен е привилегия и огромна отговорност да бъда достоен партньор на ФБР, безспорно най добрата и най-мощна разследваща служба в света. И по закон, и по призвание ние сме партньори в общата битка срещу престъпността и беззаконието,” посочи още главният прокурор.

“Днес правителството на САЩ обявява нова награда в размер до пет милиона щатски долара за информация, водеща до арест или осъдителна присъда на родената в България германска гражданка Ружа Игнатова,” съобщи посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

 

Той посочи, че по-късно днес ще бъде предоставена информация на обществеността за това как гражданите могат анонимно да предоставят сигнали, за да помогнат в разследването.

„САЩ високо цени партньорството с главната прокуратура на България, както и с правоприлагащите органи и службите за сигурност на България, докато заедно полагаме усилие да изправим г-жа Игнатова и други престъпници пред правосъдието“, добави посланик Кенет Мертен.

 

Той припомни, че Игнатова е издирвана в САЩ и Германия за "нейното участие в една от най-широкомащабните схеми за измама в историята, схема, чрез която от жертвите са били отнети чрез измама над четири милиарда долара". 

 

Мертен подчерта, че САЩ ценят ангажираността на правителството на България за осигуряване на справедливост и правосъдие за жертвите на транснационални престъпления.

 

Председателят на ДАНС Пламен Тончев заяви, че "УанКойн" е регистрирана в офшорната зона Гибралтар, като е установено, че компанията и нейните дъщерни дружества в чужбина и страната функционират като финансова пирамида, която предлага услуги на принципа на мрежовия маркетинг. Също така посочи, че основният пазар за предлаганите услуги във връзка с криптовалутата уанкойн се намират в района на Близкия и Далечния Изток.

 

Това, което е установено със способите и средствата на дирекция „Финансово разузнаване" на ДАНС, е трансфер на 15 милиона евро. Сезирана е Софийската градска прокуратура и е образувано производство, като от съда е поискан и разрешен постоянен запор на средствата, посочи Пламен Тончев. Той добави, че предстои да бъде внесено искане за запор на имущество на стойност над 10 милиона евро, придобито със средства с незаконен произход.

 

Припимняме, че през юни 2021 г. в София бе задържана българката Ирина Дилкинска, която на 20 март бе предадена на американските власти, заради обвинение в участие в престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. Предполага се, че тя е била съучастник в предполагаемата престъпна дейност, извършвана от издирваната Ружа Игнатова.

 

През 2022 г. Би Би Си съобщи, че изчезналата „криптокралица" Ружа Игнатова е попаднала в списъка на 10-те най-издирвани лица на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ.

 

Българката е обвинена, че е присвоила над четири милиарда долара, които подмамила хора да инвестират в нейната компания за търговия с криптовалути "УанКойн" (OneCoin). Това обаче се оказало измама. 

 

Ружа Игнатова е в неизвестност от 2017 г., когато в САЩ срещу нея е издадена заповед за арест. Тя била видяна за последно да се качва на самолет от България за Гърция, след което следите й се губят.

 

Целият брифинг, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu