"Възраждане" ще потърси съдействие от руското посолство у нас по казуса с българина Милан Димитров, осъден в Гърция”, обяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов.

 

“Българинът Милан Димитров, който втора година е в гръцки затвор, е напът да бъде екстрадиран в САЩ”, посочи Костадинов.

 

На 24 юли състав на гръцкия върховен административен съд потвърди решението на заместник-министъра на правосъдието на Гърция за екстрадиране в САЩ на български гражданин с инициали М.Д., издирван за контрабанда и по-конкретно за износ на стоки от Америка за Русия през България, въпреки ембаргото, наложено на Русия, съобщи АНА-МПА.

“Вината на Милан Димитров е, че е имал търговски отношения с Русия и може би, защото е и руски гражданин, тъй като майката е рускиня”, коментира лидерът на "Възраждане".

 

По думите на Костадинов обвинението е от 2014 г., по самото американско законодателство давността е изтекла през 2019г., но нашата държава не прави нищо.

 

“Проведохме срещи с институциите у нас, с представителите на три правителства, включително и досегашното - с премиера Главчев, поискахме неговото съдействие”, добави политикът.

 

Братът на Милан Димитров - Александър, посочи, че брат му е в "нечовешки условия" в гръцкия затвор.

 

Темата бе обект на дискусия и в днешния парламентарен блиц контрол, на който участва служебният премиер Димитър Главчев.

 

"Проведохме среща с вас и роднините, бяха бащата и братът. Не е много лесно да се въздейства, още повече, че България е изолирана от случая. Той е арестуван на чужда територия, комуникацията е между държавите САЩ и Гърция, съответните техни съдилища", каза Димитър Главчев от парламентарната трибуна.

 

"Възможностите на България не са много големи. Каквото е по силите на българската държава, ще бъде направено", увери той.

 

Какво още казаха “Възраждане” по темата, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu