“Нямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за някаква застрашеност от терористична атака, свързана с процесите в Близкия изток.”

 

 Това заяви на брифинг в министерския съвет министърът на вътрешните работи Атанас Илков. 

 

“Взети са допълнителни мерки за сигурност по отношение на дипломатическото представителство на израелската държава и други обекти, свързани с дипломатическата мисия, така че да гарантираме сигурността на служителите и районите, в които те се намират”, съобщи министър Илков. 

 

"Имаме засилени мерки за сигурност и по други места, но това е продиктувано от превантивния елемент", обясни още той.

Във връзка с евакуацията и посрещането на български граждани от Близкия Изток той посочи, че е имало адекватна реакция от българското правителство и координация с всички министерства, агенции и ведомства, имащи ангажименти и отговорности в този процес.

 

По думите на министър Илков са подсигурени над 200 места в почивните бази на МВР, където могат да бъдат настанени евакуирани наши сънародници. Ако базите на МВР са недостатъчни, ще бъдат използвани и такива от други министерства, стана известно от изявлението. 

 

Министър Илков припомни също, че със заповед на министър-председателя е създадена междуведомствена работна група с представители от всички министерства и агенции, които имат отношение към процесите. 

 

В отговор на журналистически въпрос за нивото на сигурност министър Илков отново подчерта, че нито нашите служби, нито нашите партньори са придобили данни, свързани с влошаване на средата за сигурност в България.

 

"Независимо от това ние сме си взели нашите рутинни и превантивни мерки, така че да имаме готовност за реакция при възникване на необходимост. Нашите колеги са в готовност", подчерта той.

 

Министърът на вътрешните работи подчерта, че засилено полицейско присъствие има на стратегически места в София, а при необходимост такова ще има и на други места в страната. 

 

В късния следобед служебният министър-председател Димитър Главчев свика и съвета по сигурността във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток.

 

Председател на Съвета е премиерът, а членове са служебните министри на вътрешните работи Атанас Илков, на отбраната Атанас Запрянов, на външните работи Иван Кондов, на финансите Людмила Петкова, както и на електронното управление Валентин Мундров.

 

В съвета по сигурността участваха още председателят на държавна агенция "Национална сигурност", председателят на държавна агенция "Разузнаване", директорът на служба "Военно разузнаване", както и началникът на националната служба за охрана.

 

В петък от 10:00 часа държавният глава Румен Радев пък свиква  в президентската институция извънредно заседание на консултативния съвет за национална сигурност.

 

Припомняме, че с полет от Ливан се прибраха още 80 наши сънародници, ден преди това бяха евакуирани 89 българи.

 

Какво още каза по темата вътрешният министър, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu