Всеизвестен е фактът, че в дните около Коледа и Нова година, държавата замира, за да могат депутати, министри и чиновници да посрещнат празниците със своите близки. Оказва се обаче, че тази неписана традиция не важи за всички. Надявайки се, че никой няма да обърне внимание, служителите в Министерството на околната среда и водите тихомълком са задвижили документите на куп проекти, които биха могли сериозно да увредят природата или дори да изтровят хората.

 

Проект за строителство на инсталация за пиролиза на стари автомобилни гуми е сред въпросните проекти, които се опитват да минат между капките. Известно е, че при изгарянето на каучук и пластмаса се отделя огромно количество черен задушлив дим, който трудно може да бъде уловен и от най-модерните пречиствателни системи. Напук на всякаква логика, инсталацията предстои да бъде вдигната на два километра и половина от площад „Централен“ в Пловдив, алармира Тома Белев. Преди да се даде разрешение за строителство, законът изисква да се направи обществено обсъждане по проекта, припомня екологът.

 

Екоминистерството задвижи тихомълком куп скандални проекти по празниците, надявайки се, че никой няма да забележи

При завода за изгаряне на гуми, поне чисто формално, правилата са спазени. Друг е въпросът дали най-подходящата дата за това е 29 декември, когато цялата държава празнува. Освен ако целта на чиновниците от екоминистерството е да няма възражения срещу бъдещото обгазяване на Пловдив.

 

Подчинените на министър Юлиян Попов директно нарушават закона и по процедура в интерес на ветроенергиен парк „Бузлуджа“, чиито десетки перки са набучени на билото на Стара планина и от години загрозяват гледката около храм-паметника на връх Шипка и чинията на Бузлуджа. Високите над 80 метра генератори стърчат като паметници на човешката алчност и се виждат от десетки километри. След повече от 10 години работа ветропарк „Бузлуджа“ има нужда от подмяна на перките. За да се случи това обаче, проектът трябва да премине процедура по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС). От екоминистерството явно не смятат, че това важи за енергийния парк „Бузлуджа”. Вместо да спазят закона хората на министър Юлиян Попов навръх Коледа с формално писмо разрешават подмяната на перките, загрозили връх Шипка.

 

„Разрешението е издадено на 21 декември с идеята никой да не го види през празниците, отбелязва Тома Белев.

 

По подобен начин, напук на законовото изискване за изготвяне на ОВОС, отново на 21 декември, екоминистерството разрешава на олигарха Миню Стайков да си сложи слънчеви панели върху стотици декари земеделска земя край Карнобат.

В писменото разрешение изрично е уточнено, че бъдещата фотоволтаична централа на подсъдимия за злоупотреба с еврофондове и данъчни измами алкохолен бос попада в границите на екологичната зона „Комплекс Стралджа”, която се обитава от десетки защитени видове животни и растения. Опасността от унищожаване на природата явно не е мотив хората на министър Юлиян Попов да изискват изготвянето на задължителния ОВОС за проекта на Миню Стайков.

 

Навръх празниците екоминистерството са пуснали по бързата писта и още десетки подобни проекти за строителство на хотели и фотоволтаични централи в защитени местности, разчитайки, че никой няма да обърне внимание на безобразията.

 

Като шеф на партия „Зелено движение”, която е част от правителството, Белев още преди седмици обяви, че сваля доверието си от министър Юлиян Попов, за чието включване в правителството дори и не са били уведомени от Кирил Петков и Христо Иванов. Повод за недоволството е безхаберието на екоминистъра, благодарение на което държавата загуби стотици милиони левове от фондовете на ЕС, предназначени за опазване на природата. Не се е чуло Попов да се е трогнал особено от исканата му оставка, а натвореното от неговите подчинени е ясен знак, че опазването на природата и здравето на хората, е последната му грижа.

Източник: Уикенд, crimesbg.com