ЕК предостави кредитна линия на България, гарантираща банковата ни система

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3.3 млрд. лева. Механизмът ще предостави необходима и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства. Припомняме, че на 29 юни, т.г. българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, извършени през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС. Хоакин Алмуния, член на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

[caption id="attachment_414629" align="alignleft" width="300"]Банкова система Банковата ни система - гарантирана![/caption]

Банковата система в България се разклати, след като на 20 юни Корпоративна търговска банка (КТБ) затвори врати и прекрати работа с клиенти. През уикенда се заговори, че Първа инвестиционна банка (ПИБ) също изпитва затруднения. Бяха арестувани хора, които са разпространявали в общественото пространство информация за евентуален банков срив. В свое интервю в неделя бившият финансов министър Милен Велчев коментира, че ако се отпусне такава кредитна линия от ЕК, България не е необходимо непременно да я ползва. „Тя по-скоро ще служи като гарант за банковата ни система” – разясни финансистът в предаването "Всяка неделя".