Добричкият областен управител Живко Желязков подготвя забрана за достъп на кемпери и коли до дюните край Дуранкулашкото езеро. Той събра представители на РИОСВ, Министерство на туризма, МВР, кметове и горски служители на среща, на която да се обсъди как чиновниците от различните ведомства да си сътрудничат при опазване на природата от хилядите любители на т.нар. „диво къмпингуване“, които всяко лято окупират плажовете в защитената зона „Езеро Дуранкулак“, оставяйки след себе си на пясъка тонове хартиени и пластмасови опаковки, бутилки от бира и разбира се фасове. „Бонус“ за природата, са и стотиците миризливи „мини“ от ходене по голяма нужда, допълни Желязков.

 

На срещата е взето решение за изграждане извън границите на защитената зона на паркинги за автомобили, кемпери и каравани, откъдето ще има подходи до плажа. По този начин всеки, прекарващ морската си почивка далеч от бетона, ще може да се наслади на девствената природа, без да й нанася щети.

 

Дюните на Дуранкулак стават забранена зона за коли, кемпери, каравани и палатки

 

Предстои да стане ясно дали правителството на ПП-ДБ, чиито лидери се показват като яростни природозащитници, ще отпуснат пари за изграждането на паркингите. Междувременно на всеки подстъп към дюните на Дуранкулак и къмпинг „Космос“ вече са поставени информационни табели, които указват защитения им характер и забраната за паркиране, разпъване на палатки и изхвърляне на боклуци.

 

И към момента разпъването на палатки върху дюните е забранено и се наказва с глоба до 5 000 лв.

Източник: Уикенд