Кабинетът разпасва колана с 900 млн. нов дълг, а Симеон Дянков пророкува фалит на държавата

През настоящия месец кабинетът „Орешарски“ ще емитира ценни книжа за сумата 900 млн. лв. Обясненията на финансовото министерство за новия дълг са, че такава е обичайната практика, понеже в началото на годината хазната е празна. Има разходи, на които времето им е сега – това са европроекти, погасяване на стари заеми и редица други. Освен това, в края на миналата година Евросъюзът замрази плащанията към всички страни-членки, не само към България, защото бюджетът му излезе на червено, оправдава набъбналата сума правителствения сайт.

[caption id="attachment_262020" align="alignleft" width="300"]djankov-falit Дянков пророкува фалит с това перавителство[/caption]

През 2014-та нещата тръгват нагоре, обяви Симеон Дянков като същински пророк по националното радио. Основавайки се на прогнозата за 1% ръст средно за Европа, майсторът на постни пици и бивш финансист номер 1 от екипа на Борисов, зарадва аудиторията, че сътресения тази година не се очакват: „Излизаме от кризата!“

После с обичайния си тон уточни, че както ударно харчи правителството миналата година, през 2014 г. може спокойно да срине държавата. Бюджетният дефицит е нараснал и ако темповете се запазят „ще последва фалит” отсече Дянков - така става с малките държави, и за доказателство посочи Португалия.

Едни 300 милиона от новия дълг, който Орешарски ще прави, отиват за зърнопроизводителите. Ако си спомняте, аналогична ситуация с 800 млн. дълг имаше миналата година по същото време, но тогава БСП и ДПС бяха опозиция и ревнаха, че това е популистко решение. После с този дълг на кабинета „Борисов“ си измиха ръцете и поискаха актуализация на бюджет 2013, което им даде възможност да завишат дефицита и да си харчат на воля. Дали „красивия като Брад Пит“  Дянков  има дарба на пророк, предстои да видим - 2014 г. е пред нас.