Две жертви взе библейският потоп, удавил Царево и редица селища от общината по Южното Черноморие.

"Вече имаме доказани мъртви хора. Ситуацията е много тежка. Имаме потвърждение за двама загинали. Издирвателната акция се ръководи от службите на МВР. Не мога да кажа нищо повече", заяви кметът на Царево Георги Лапчев по bTV.

МВР също потвърди информацията. Загинали са мъж и жена в района на Царево. Издирва се още една жена, а според БНТ в неизвестност са още двама души.

По-рано кризисният щаб, кметът и областният управител обявиха, че се издирват трима души, пометени от приливната вълна на мост в района на Царево. Мостът не издържал и рухнал, а с него водата е отнесла автомобил. Отделно стихията е понесла пешеходец, гласял подаденият на тел. 112 сигнал.

Според свидетели двама от издирваните са били жена и детето, отнесени заедно с колата си, съобщи БНТ.

Малко по-късно до моста е дошъл мъж, който също е бил отнесен от приливна вълна. Първоначално той се е държал за натрупаните в района коли, но не е удържал напора на водата, докато дойде помощ, разказват очевидците.

"Нещо ужасно беше, човечецът пред мен водата го отнесе, не можахме да го спасим. Отдалече му се развикахме, че няма как да мине, но той може би видя надежда като вижда хора срещу него, че ще можем да му помогнем. Спря се до джипа, подпря се, казах му да хвърли чадъра, да се държи с две ръце, да извикаме пожарна да го спасят, но просто водата и течението го отнесе", описват видяното свидетелите.

Две жертви взе библейският потоп, удавил Царево и Южното Черноморие (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви взе библейският потоп, удавил Царево и Южното Черноморие (СНИМКИ и ВИДЕО) - Снимка 2

Снимка: БТА

"Пропадна колата и замина, имаше пътници. Обикаляхме да го търсим, голям джип, но не успяхме да го намерим. Водата дойде изведнъж, дерета, мостове, всичко се счупи, всичко се блъскаше. Всичко стана много бързо", свидетелстват хората пред БНТ.

Две жертви взе библейският потоп, удавил Царево и Южното Черноморие (СНИМКИ и ВИДЕО) - Снимка 3

Две жертви взе библейският потоп, удавил Царево и Южното Черноморие (СНИМКИ и ВИДЕО) - Снимка 4

Снимка: БТА

"Към момента се издирват 3 лица, с които няма връзка и има данни, че са пострадали", съобщи по-рано, след последното си заседание до момента Кризисният щаб, свикан веднага след обявяването на бедственото положение в общината.

Море, реки и дъжд удавиха вкупом Южното Черноморие, а в 10.00 тази сутрин бе обявено частично бедствено положение в община Царево, рухнаха мостове, вълните отнесоха каравани и коли.

Преди час бе отворен за движение само пътят Царево - Лозенец. Остават блокирани всички подходи към общинския център Царево, като пътят е затворен след град Приморско. По решение на кризисния щаб беше спряно движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево, по пътя Синеморец - Ахтопол, в самия град Царево и околните населени места. Изключенията важат само за специализирани автомобили. Затворени са пътят Приморско - Царево и Созопол - Приморско заради преливане на река Ропотамо.

Две жертви взе библейският потоп, удавил Царево и Южното Черноморие (СНИМКИ и ВИДЕО) - Снимка 5

Две жертви взе библейският потоп, удавил Царево и Южното Черноморие (СНИМКИ и ВИДЕО) - Снимка 6

Снимка: БТА

Напълно откъснати, заради разрушени мостове, са Ахтопол, Варвара, Синеморец, Резово, е последната равносметка на Кризисния щаб. Евакуирани са всички хора, които са били застрашени, отчетоха оттам.

Предприема се организация с високопроходима техника да се транспортират децата, които живеят в кв. Василико от ДГ "Ален Мак" до домовете им, след като по-рано директорката успокои родителите през социалната мрежа, че децата са качени нависоко и няма опасност за тях, след като помещение на едната група в детското заведение е била наводнена.

Междувременно спря да вали в Царево, както и в най-южната част на община Царево - Резово и Синеморец. Водата от придошлата река Велека в района на Синеморец започна да се оттича.

Две жертви взе библейският потоп, удавил Царево и Южното Черноморие (СНИМКИ и ВИДЕО) - Снимка 7

Две жертви взе библейският потоп, удавил Царево и Южното Черноморие (СНИМКИ и ВИДЕО) - Снимка 8

Снимка: БТА

На този етап от Кризисния щаб апелират всички доброволци да изчакат и да не тръгват.

"Призоваваме за съпричастност и търпение. На този етап не трябва да се предприемат доброволчески инициативи, защото ситуацията е бедствена и опасна. Доброволци ще са необходими на следващ етап за преодоляване на последствията", обърнаха се от щаба. 

Предприети са действия за източване на язовир Хаджи Яне и непрекъснато наблюдение на язовир Потурнашки, но към момента няма опасност от авария на язовирните стени. 

По-рано кметът на община Царево съобщи, че преливат два язовира. "Чрез хидропомпи ще бъде понижено нивото на водоемите, за да се намали и натискът на язовирните стени", обясни кметът по БНТ. 

Две жертви взе библейският потоп, удавил Царево и Южното Черноморие (СНИМКИ и ВИДЕО) - Снимка 9

Две жертви взе библейският потоп, удавил Царево и Южното Черноморие (СНИМКИ и ВИДЕО) - Снимка 10

Снимка: БТА

Освен Царево, под вода се оказаха Ахтопол, село Кости, къмпингите "Арапя" и "Нестинарка", както и къмпинг "Оазис". Преля реката в село Варвара, което, заедно със Синеморец е откъснато от света. На места дъждът е достигнал до 250 л/кв. м за денонощие. Улици в Ахтопол се оказаха под вода. Морето завлече коли и каравани в Лозенец, къмпинг "Китен" е под вода.

Хората в село Кости са евакуирани, тъй като река Велека излезе от коритото си. Същото е положението и в село Бродилово, но там няма бедстващи хора. Кметският наместник успя да изнесе всички хора и там няма пострадали. Всички, които са имали нужда да бъдат евакуирани, са евакуирани. 60 души са в кметство Лозенец, а останалите са в Царево. Имат подслон, вода и храна. Няма бедстващи хора, увери кметът на Царево. Тече евакуацията на туристи, които се настаняват в обществени сгради и училища, потвърди и областният управител.

Най-тежка остава ситуацията на къмпинг "Арапя", който е под вода. Там продължи евакуацията на хора. На други места в общината няма бедстващи туристи, заяви Пламен Янев по БНР.

Появиха се и първите съмнения на какво се дължи огромното наводнение, което Царево не помни. Според жители на Царево дерета, които преди са служили за събиране на водата от пороите, са били засипани с пръст и превърнати в УПИ. Изразява се недоволство от презастрояването и изсичането на растителността, отстъпила място на бетона.

Бедствието се оказа и политизирано. В навечерието на местния вот представителят на ПП-ДБ от Царево Емил Пейчев и бивш кандидат за депутат обвини за природното бедствие кмета от ГЕРБ Георги Лапчев.

Две жертви взе библейският потоп, удавил Царево и Южното Черноморие (СНИМКИ и ВИДЕО) - Снимка 11

Снимка: БТА

"Години наред казвах и показвах, че не може да се засипват деретата, защото уж били"сухи". Такова дере имаше в района на Пожарната в Царево, такова дере имаше до имота на Ангел Цигуларов в Промишлената зона. И понеже ги засипаха със земна маса и ги превърнаха в УПИ-та, сега водата няма откъде да изтече, залива и помита всичко по пътя си. Подобни "сухи" дерета имаше в района на Арапя и Нестинарка. Тарикатите около кмета ги засипаха и сега там водата отнесе всичко", написа местният политик в профила си във Фейсбук.

Той твърди още, че е сигнализирал за опасното състояние на дерето в село Кости и е изискал проверки от областната управа. "Днес село Кости е залято", констатира Пейчев.

Източник: dir.bg