Дупнишкият Първан Дангов е сред най-ревностните почитатели на Владимир Путин и дори притежава мобилен телефон,  плажна хавлия и чаши за чай с лика на руския диктатор и войнолюбец, разкриват общинари от града на барикадите.

 

Според думите им Първан Дангов показно демонстрирал своята почит към режима на Путин дори и в кметския кабинет, където черпел гостите си с чай и кафе, поднесени в чаши с лика на руския президент.

 

Само допреди броени дни Дангов се фръцкал из Дупница с бутиков мобилен телефон с гравиран лик на руския президент и герба на Русия. Мобилното устройство с изображението на Путин всъщност е тунингована версия на американски смартфон „Айфон“ 6S от московското дизайнерско студио „Кавиар“ и се продава срещу 250 000 руски рубли (около 5000 лева). Кметът на Дупница получил телефонът бижу миналата есен като подарък за 53-ия си рожден ден.

 

Отскоро обаче Дангов е с нов мобилен апарат, а според опозицията на местната власт в Дупница кметът скрил смартфона с гравирания лик на Путин след скандала, който сътвори на 9 май. В денят, в който се чества Денят на Европа и Денят на победата над фашизма, Дангов озвучи центъра на Дупница с руски маршове от времето на Втората световна война и издигна на пилоните пред общината руското знаме редом с това на България и на Европейския съюз.

 

Провокацията на Дангов предизвика гнева на жълтопаветника-общинар от „Демократична България“ и кандидат депутат Николай Табаков, който свали от общинския пилон руското знаме и го хвърли в кофата за боклук.

 

Знамето обаче отново беше окачено по нареждане на Първан Дангов, който впоследствие се ожали пред медиите, че му се обадили агенти на ДАНС, за да го заплашат, че ако не свали флага на Русия от пилона, може да му повдигнат обвинения по чл. 98 от Наказателния кодекс – за държавна измяна и престъпления против Република България.

 

„Заканата от ДАНС явно е подействала, тъй като „чугунения“ комунист и заклет путинофил Първан Дангов вече не ползва мобилния телефон с лика на руския диктатор “, отчитат общинари от Дупница.

 

Преди седмица прокуратурата все пак повдигна обвинение срещу Първан Дангов – за отправена заплаха към началника на полицейското управление в Дупница Йордан Зарев. Според държавното обвинение, тази пролет от Дангов били изискани документи заради водена от МВР проверка. Вбесен от полицейското разследване, кметът на Дупница се обадил по мобилния телефон на полицейския шеф и го заплашил с думите: „Щом искаш война – ще я получиш! Ще те съсипя – теб и твоите близки!“.

 

Срещу Първан Дангов има няколко заведени преписки за разнородни престъпления по длъжност, но до този момент други обвинения не са му повдигани. Кметът на Дупница не е дал обяснения пред разследващите прокурори за заплахата към началника на местната полиция, а се явил с двама адвокати, за да му бъдат предявени материалите по обвинителния акт.

 

Миналата есен Първан Дангов изненадващо се завърна като кмет на Дупница цели 16 години след края на първия си мандат, след като спечели убедително балотажа с над 60% от гласовете.

 

По време на първото кметуване на Дангов в периода 2003-2007 г. в Дупница разцъфна рекетьорската „Банда на офицерите“, ръководена от някогашните барети Пламен Галев и Ангел Христов, които първоначално подкрепяха кмета, но впоследствие влязоха в жесток конфликт с него.

 

Към днешна дата единият от „братята“ – Ангел Христов не е между живите, но според градската мълва беглецът от правосъдието Пламен Галев си е в Дупница и чрез подставени лица ударно усвоява средства от общинската хазна под благосклонния поглед на кмета Дангов.

Източник: Уикенд