Две седмици след изненадващата новина, че Ангел Христов от мафиотския тандем Братя Галеви е издъхнал от сърдечен удар в имението си в Ресилово, няколко часа, след като е пристигнал в България, в Дупница се носи мълвата, че Геле е жив и е успял да изиграе властите, организирайки собственото си погребение.

 

Дупница е на нокти – никой не вярва, че Ангел Христов е починал

Мистериозната смърт на Ангел Христов продължава да бъде най-обсъжданата тема в Дупница, а пищното погребение на 8-ми юни, предшествано от поклонение в катедралния храм "Св. Георги", почетено от близо 1000 души, сред които и Златомир Иванов – Златко Баретата, само засили твърдението, че брат Галев е жив, а в ковчега е положено тялото на друг покойник.

 

Съмненията за възможна фалшификация с обявената смърт на Ангел Христов тръгнаха още на 3 юни, когато от семейството му лаконично информираха, че 54-годишният бивш командос е починал в дома си, след като предния ден изненадващо се завърнал в България,

Близките на брат Галев опитаха да организират набързо погребението му още на следващия ден, но то беше спряно от МВР и прокуратурата. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев също допринесе за разпространението на слуха за мнимата смърт на Ангел Христов с изказването си, че МВР проверява дали покойникът е издирваният от Интерпол екскомандос и дали смъртта на Христов не е настъпила в друга държава и впоследствие трупът му е пренесен в България.

 

„Има много въпросителни около смъртта на Ангел Христов. Смущаващо е, че от МВР обявиха, че ДНК-анализът е потвърдил, че трупът е негов само часове след като тялото му беше иззето от моргата в Кюстендил и транспортирано до Съдебна медицина в София.

За ДНК експертиза са нужни 3 дни време, защото това е биологичен материал, който трябва да узрее. Не беше направена и дактилоскопска експертиза на трупа, която е задължителна при възникнали съмнения“, коментира и криминалният експерт Иван Савов.

 

На 8 юни Ангел Христов беше погребан в затворен ковчег в Дупница и това допълнително наля вода в мелницата на слуха, че заравят в земята не страховия мафиот, а друг покойник.

„В моргата, където на 2 юни е бил докаран трупът на Геле, дори не са го разпознали. Разправят, че покойникът е бил доста по-нисък от Ангел и доста по-мургав от него. Освен това тежал не повече от 50-55 килограма! Всички в Дупница сме наясно, че „братята“ имат толкова силно влияние в региона, че могат да организират дори собственото си погребение. Публична тайна са и контактите им по върховете на МВР и службите, тоест не е невъзможно и държавата да е съучастник в мнимото погребение, твърдят конспиративно настроени жители на Дупница. Според думите им, не е никак невъзможно лекарят, издал смъртен акт на Ангел Христов, да е прибрал солиден подкуп за действията си или пък да е бил заплашен.

 

И припомнят случай отпреди 30 години, станал обществено достояние по време на процеса за рекет срещу Братя Галеви. Тогава бившият кмет на Дупница д-р Пламен Соколов обяви под клетва в съдебната зала, че Пламен Галев и Ангел Христов са заплашвали с пистолет лекар заради ранен техен бодигард. През 1993 г. в болницата в Дупница докарали прострелян в гърдите и краката охранител от свитата на Братя Галеви. Тогава братята извадили пистолетите си, насочили ги към д-р Тодор Кацаров и го заплашили, че ако охранителят им умре, той също ще го последва в отвъдното. Галеви принудили и ръководството на болницата да не съобщава в МВР за приетия по спешност прострелян охранител.

 

Важен детайл за смъртта на Ангел Христов е, че съобщението за кончината му е подписано от частната болница „Св. Иван Рилски“ в Дупница, която се ръководи от д-р Ени Лефтеров. Медикът бизнесмен е известен като приближен до Братя Галеви. Неофициално се коментира, че именно бившите командоси са осигурили половината от парите за приватизация на бившата общинска болница, която премина в ръцете на Лефтеров преди около година и половина.

 

Хора от обкръжението на дупнишките мафиоти обаче определят като абсурдни и смехотворни слуховете, че Ангел Христов е жив и че в ковчега е положен трупът на друг мъртвец.

Според думите им, Братя Галеви действително са налели пари в частната болница на д-р Ени Лефтеров в Дупница, но за да бъде лекуван тайно Ангел Христов от онкологично заболяване.

Разправят, че преди около година Геле развил рак след тежко прекарана коронавирусна инфекция. И тъй като нямало възможност  издирван по целия свят с червена бюлетина на Интерпол беглец от правосъдието да бъде настанен в реномирана клиника в Турция, Германия или Швейцария, братята налели пари в лечебното заведение на Ени Лефтеров.

 

Така в Дупница лекуваха тайно Ангел Христов, включително и с лекарства от Здравната каса, изписвани уж за други пациенти. Същевременно управителят на болницата бил разпитван двукратно от екип криминалисти от София за смъртта на Ангел Христов. До този момент липсва официална информация дали Геле е починал в имението си в Ресилово или в тайна болнична стая в частната дупнишка болница.

Засега неизвестни остават и още куп важни въпроси около смъртта му – кога и как се е прибрал в страната, напускал ли е изобщо България или винаги се е укривал в Дупница, подпомаган от властите.

Източник: Уикенд, crimesbg.com