Изслушването в Сената на номинирания за нов посланик на САЩ в България Кенет Мъртън се оказа повече от процедура преди встъпването на новия дипломат в длъжност.

Зададените на Мъртън въпроси, както и получените отговори, показват рязък завой в отношението на американците към страната ни.
Досега американското посолство у нас на прословутата софийска улица „Козяк“ винаги е провеждало безотказно политиката, която началниците във Вашингтон налагат на своите служители в различните страни.

Дълго време свръхзадачата на САЩ беше битка с корупцията в България, за която през последните години са обвинявани основно ГЕРБ и ДПС.
Всеизвестна тайна е, че Кирил Петков и Асен Василев, които изненадващо се изкачиха до най-високите етажи на държавата у нас с дипломи от Харвард в джоба, имаха силния гръб на Америка, а досегашната посланичка Херо Мустафа не криеше подкрепата си за тях.
Кирил и Асен нахлуха в политиката, въоръжени с говорене срещу корупцията, олицетворявана според тях основно от Борисов и Доган.

Изслушването на Кенет Мъртън обаче показа коренно различно отношение към България. Войната в Украйна и победата над Путин е цел №1 на американската външна политика, а Мъртън ще направи всичко възможно всички усилия да бъдат насочени към тази цел, защото България е прифронтова държава, стана ясно от изслушването.
Американците демонстративно показаха, че въобще не се интересуват от вътрешните ни драми, а решаването на проблемите с корупцията оставят в наши ръце. Така Кирил Петков и Асен Василев вече са употребени от тях и не са им нужни.

САЩ ще направят всичко възможно в страната ни да бъде постигната някаква политическа стабилност и формиране на коалиционно правителство, За да може държавата да изпълнява задачи, които да помагат на Украйна във войната.
Доказателство, че този сценарий е задействан, е фактът, че по време на изслушването на новия посланик само веднъж бе произнесена думата „корупция“ и изобщо не се спомена за най-масовото санкциониране по закона „Магнитски“ на бивши високопоставени български служители.

Нямаше въпроси за борбата с организираната престъпност, трафика на хиляди мигранти или проблемите с върховенството на закона и свободата на медиите.
За сметка на това бе отправено конкретно питане от сенатор демократ за съдбата на „Лукойл“ и намерението на служебното правителство да изнася за трети страни горива от рафинерията в Бургас.

Във встъпителните си думи пред Комисията по външни отношения на Американския сенат Мъртън не изброи някакви ярки приоритети.
Любопитен бе и начинът, по който той бе представен от сенатора демократ Джин Шахийн. Мъртън бе определен като кандидат за посланик в България – „съюзник, на когото можем да разчитаме в район със стратегическо значение за САЩ, където крехко коалиционно правителство трябва да се справя с предизвикателства като корупция и организирана престъпност.

Най-интересен бе приоритетът, който самият Мъртън заяви, че ще има по време на дипломатическата си служба у нас, а той е безопасността на американските граждани и служителите в посолството.
Задачата, която си поставя, съвсем не е за подценяване, защото той ръководи от 2009 г. посолството в Порт-о-Пренс в едни от най-трудните времена за Хаити след унищожителното земетресение от 2010 г.

Това налага да установи тясно сътрудничество с американски военни за последвалата хуманитарна мисия и опитите за политическо стабилизиране, продължили и през миналата година (тогава бе шарже д’афер) със спорен резултат.
След това дойде един от ключовите моменти в изказването му, доказателство, че САЩ имат за цел да включат активно България на страната на Украйна във войната.
Мъртън подчерта, че от 2004 г. насам, като член на НАТО, България системно е допринасяла за сигурността и е давала жертви в мисии в Ирак и Афганистан.

„Руската война срещу Украйна направи още по-наложително координирането ни с България, която в момента е домакин на бойна група на алианса с американско участие, регистрирала е над 40 хиляди имигранти и бежанци от Украйна и през ноември българският парламент гласува със значително мнозинство да се окаже военна помощ на Украйна“, каза той.

И не пропусна да отбележи, че купуването на втора партида самолети F-16 значително допринася за постигане нивото на разходи за отбрана, което страната е обещала.
„Ще подсиля усилията на нашата мисия по въпросите на сигурността и подкрепата на българските власти за борба със злонамереното руско влияние“, отсече Мъртън.

Последва и конкретният въпрос по казуса Лукойл“. И отговорът дойде: „Работим с другите ни европейски партньори и Европейската комисия, за да видим какви механизми и инструменти може да бъдат предоставени на България да скъса тези отношения. Може да отнеме време, но със сигурност ще работя по това“.

Кандидатурата на Мъртън се придвижва по-бавно от обичайното за последните години, тъй като би трябвало вече да е връчил акредитивните си писма и да е започнал тригодишния си мандат.

Няма обяснения защо се получи тази тримесечна пауза, но номинацията му бе внесена в Сената близо два месеца след обявяването й и това съвпадна с лятното прекъсване на сесията и финалната фаза на кампанията за междинни избори в САЩ.
Източник: narod.bg

Драма в ПП: САЩ биха шута на Кирил и Асен