През изминалия уикенд на ГКПП - Златоград се образуваха сериозни опашки от леки автомобили. Повечето от тях са от областите Смолян, Хасково, Пловдив и Кърджали. В сравнение с предишните години, румънските коли се виждат по-рядко.

Дойде лятото и се почна: За да стигнат до гръцките плажове, нашенците се провират през "иглени уши" СНИМКИ

Основно местните жители от района на Смолянско избират да преминават през ГКПП-то в района, който е предназначен само за леки автомобили и микробуси. Движението на превозни средства с общо тегло над 3.5 тона е забранено.

Дойде лятото и се почна: За да стигнат до гръцките плажове, нашенците се провират през "иглени уши" СНИМКИ - Снимка 2

Пътят след границата представлява неудобство за не малко шофьори, тъй като след пункта има 7-километров път с една лента в посока и е осеян с множество завои. За капак на всичко, гръцките власти не са го поддържали особено много през последните години. Участъкът е с  израснала висока трева, която допълнително намалява видимостта. Затова и стеснената отсечка е наричана "иглените уши". След отварянето на ГКПП-Маказа, много повече хора избират да минават през него за Гърция, вместо през по-близкия до Смолян ГКПП - Златоград.

Въпреки това, на пункта при Златоград вече се усеща настъпването на летния сезон, когато опашките от автомобили се увеличават в пиковите часове сутрин и вечер. Разстоянието от границата до първите плажове на гръцкото крайбрежие е само около 70-80 км.

Според хората, изчакването за преминаваме през пункта е около половин час.

Източник: blitz.bg