Стомахът е изключително чувствителен орган и ако не се грижите добре за него, може да го изкарате много лесно от равновесие. Дразнители като лошо подбраните храни, неправилното хранене, напитки и разбира се стресът, водят до различни стомашни оплаквания.

 

Ако искате този орган да се чувства комфортно, ще е добре да обърнете внимание на следните неща:

Стомахът обича реда

Много представители на елитни професии страдат от стомашни проблеми. Те често забравят за храната и съня и поради многото ангажименти им се налага да пропускат някое от храненията. В резултат си създават вредни за здравето работни навици. Но стомахът обича да следва строг режим. Секрецията на стомашен  сок в рамките на деня е  в различни количества. Ако в момента, когато се отделя стомашен сок, няма храна в стомаха, то това дразни лигавицата и води до нарушения като гастрит, проблеми с храносмилането, дори и язва.

 

Затова е важно да се храним в приблизително едно и също време всеки ден. Ако няма как да си позволим нормално хранене по това време, е желателно да имаме със себе си някои здравословни закуски, за да успокоим стомаха.

 

Винаги вечеряйте леко

Много от офис служителите имат следния режим на хранене – пропускат закуската, успяват да обядват и на вечеря преяждат, освен това преди лягане също похапват по нещо. Ако това се превърне в навик, проблемите с храносмилането са неизбежни. Преяждането вечер или храненето преди лягане не само влияе на съня, но и води до натрупването излишни килограми.

Освен това стомашно-чревният тракт се претоварва от интензивната работа, а излишъкът от стомашни сокове вреди на лигавицата и води до усложнения. Затова е желателно вечерята да е по-лека и да се консумира поне 3-4 часа преди лягане.

Дори не сте предполагали колко вредите на стомаха си така

Не пропускайте закуската

Сутрин стомахът е свикнал да отделя стомашни сокове. Ако се пропусне закуската, в него няма да има храна и соковете ще навредят на хранопровода и стомашно-чревната лигавица. Това ще предизвика язви, проблеми с жлъчката и ако продължим дълго така, могат да се образуват камъни в нея. Освен това, ако не закусим добре, най-вероятно на обяд ще преядем и ще натоварим излишно стомаха.

 

Важно е и какво закусваме. Първото ядене за деня е желателно да се състои от топла и калорична храна. Един от подходящите варианти за закуска е: топла каша (може да се замени и с чаша прясно или соево мляко), едно яйце, филия хляб (или друго тестено изделие).

 

Откажете се от лютата и пържена храна

В умерени количества лютото затопля стомаха, но прекаляването с него дразни стомашната лигавица и жлъчката. Пържената храна също не е от най-полезните за организма, защото мазното затруднява храносмилането, натоварва работата на органите и лесно предизвиква киселини, гадене и други неразположения.

 

Хората, които вече имат язва на стомаха и хранопровода, трябва да изключат лютото от менюто си и да го добавят едва след като оздравеят, но дори тогава не бива да прекаляват с него. Освен това не трябва да го ядат на празен стомах. За да защитят стомашната лигавица, преди това могат да изпият чаша прясно мляко. А пърженото по принцип е желателно да се изключи или поне да се ограничи силно, защото то не е от полза нито за стомаха, нито за фигурата.

 

Не пийте кафе на гладно

Кафето на празен стомах може да учести сърцебиенето и да навреди на стомашната лигавица. Причина за това са кофеинът и таниновата киселина в него, които стимулират секрецията на стомашна киселина. Затова не пийте кафе на гладно, защото това ще повлияе на храносмилането и усвояването на храната от стомаха, в по-тежките случаи може да предизвика дори язва. Докато пиете кафето сутрин, е желателно към него да добавите сладкиш или да го изпиете след закуската или обяда. Това ще помогне на храносмилането, особено на  висококалоричните храни и няма да подразни стомаха.

 

По-полека с алкохола

Някои хора обичат да отпускат напрежението след тежък ден с чашка алкохолно питие. Но трябва да сте наясно, че алкохолът също вреди на стомаха. Ако това се случва на гладно, може да предизвика кървене и язва, а честата му употреба да доведе до задържането на високи концентрации етанол. Директният контакт на алкохола с лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника ги уврежда. А когато той е в съчетание с газирани напитки, вредата рязко се увеличава. Експертите твърдят, че някои видове алкохол са по-малко опасни за стомаха и дори има и ползи за здравето. Но трябва да се внимава с количествата.

 

Не бива да се изпиват повече от 100 грама узо или ракия на седмица, а вино – най-много по три чаши на ден. Преди да посегнете към алкохола, най-добре да изядете едно яйце или някакво месо, защото храните с високо съдържание на протеини помагат на организма да намали абсорбацията на алкохола. Освен това не забравяйте препоръките на СЗО – задължително следва да имате поне 3 дни в седмицата, в които не приемате нито капка алкохол.

 

Зеленият чай също дразни стомаха

Някои китайци са неразделни със зеления чай през целия ден и още със ставането изпиват по една чаша. Но за разлика от останалите видове чай, неговите листа не преминават ферментация при обработката, затова полифенолите и кофеинът в тях са повече. Зеленият чай по принцип действа като антиоксидант, защитава стомашната лигавица, предпазва от язви, но той не да се пие на гладно, защото дразни стомаха, нарушава секрецията на стомашните. сокове и храносмилането. Ако сте любител на тази напитка, най-добре е да й се насладите между храненията и да не прекалявате с количествата.

 

Наслаждавайте се на храната

За да спестят време, някои хора закусват по пътя за работа, а докато обядват и вечерят, продължават да четат или да са пред компютъра. Стомахът обаче не е доволен от такова отношение. Храносмилането е напрегната и трудоемка работа, нуждае се от достатъчно количество кръв. Храненето в движение или когато вниманието е ангажирано с нещо друго предизвиква борба за кръв между стомаха и мозъка. С течение на времето се появяват стомашни разстройства. Когато се храните, насочете цялото си внимание към този процес, яжте бавно и предъвквайте храната, наслаждавайки се на това, което е в чинията ви. С това ще ощастливите стомаха.

Източник: Уикенд