Свършва водата на доброволците в кв. „Аспарухово”

Доброволците, заели се с почистването на варненския квартал „Аспарухово” след природното бедствие, са изправени пред нов проблем.

От общинския кризисен център алармираха, че е на свършване водата, която се раздава на доброволците, разчистващи кв. „Аспарухово”. От там обявиха, че имат спешна нужда от бутилирана минерална вода в разфасофки от половин литър и 1.5 литра. Водата се доставя в организирания пункт за събиране на дарения, намираш се в зданието на кметство „Аспарухово”.

[caption id="attachment_414099" align="alignright" width="300"]Свършва водата на доброволците в кв. „Аспарухово” Свършва водата на доброволците в кв. „Аспарухово”[/caption]

Междувременно стана ясно, че по-рано днес, роднини на 6-годишния Марин, който все още се води изчезнал след апокалиптичното наводнение, което застигна Варна, са блокирали Аспаруховия мост в града. Информацията бе съобщена от БГНЕС. Роднините на Марин бяха категорични, че мостът ще остане блокиран, докато не бъде намерено тялото му. Снощи в ефира на Нова тв, бабата на момчето през сълзи сподели, че е повече от ясно, че то няма да бъде открито живо, но искат поне да бъде открито тялото му, за да го погребат. Близките на вовчето искат да се срещнат с кмета на Варна Иван Портних и държавния глава Росен Плевнелиев.

Наложи се намесата на полицейските власти, които да отстранят от пътя разгневените роднини на 6-годишния Марин. Въпреки това опашката от автомобили на Аспаруховия мост надвишаваше два километра. Със задачата по нормализиране на движението в района бяха натоварени моторизирани екипи на полицейските власти. Запознати припомнят, че няма и следа от Марин от вечерта на 9 юни, когато приливна вълна с височина над 3 метра заля варненския квартал „Аспарухово”. Природната стихия, която застигна Варна, отне живота на 12 души. В резултат на наводненията, Добрич също даде една жертва.

Жителите на кв. „Аспарухово” изплакаха, че са изправени пред нов ад. Свлачище заплашва всеки момент да докара гробищата в квартала пред домовете им. Кметът на Варна Иван Портних заяви, че е възложил на експерти от „Геозащита” и БАН да обследват опасностите в района, пише pik.bg.