Финалният етап от посещението на главния прокурор Иван Гешев в САЩ – участието му в 71-та Национална молитвена закуска във Вашингтон, се оказа звучен шамар по един невъздържан политико-медиен кръг в България, наричащ се доскоро „демократичната общност“, а вече и  „добрите сили“.

 

Политиците от двете партии у нас – „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, които най-често се асоциират с американската идеология в много сфери на обществения живот и парадират с принадлежността си към евроатлантическите ценности, положиха неимоверни усилия в последните няколко дни да изцапат с кал новината за посещението на Гешев в американската столица. Техни представители пускаха в публичното пространство димки и инсинуации, че главният прокурор всъщност не бил канен на събитието, заливаха институции и медии с въпроси кой плаща пътуването, частно или на институционално било то, кой друг е присъствал на него и прочие.

 

Задействана бе и машината на медийната пропаганда в издания като „Свободна Европа“, „Клуб Z”, „Сега“, „Медиапул“, но най-вече в тези на издателя Иво Прокопиев, чиято задача явно бе да ретранслират дословно опорките на същите политици, за да се преиначи максимално новината, че представител на българските държавни органи от най-високо ниво, какъвто е главният прокурор, е приет в Щатите от конгресмени, представители на неправителствения сектор, от най-ярките членове на еврейското общество, както и че осъществява лични контакти с лидери от страни от Балканите. Точно какъвто е смисълът на Националната молитвена закуска.

Източник: tribune.bg