33 години след демократичните промени у нас настоящата власт реабилитира морално най-стария жив член на Политбюро и последен министър на културата от времето на социализма – Георги Йорданов.

 

Наградата на културното министерство „Златен век“ бе връчена от министър Найден Тодоров, който цитира мнение на творци, че Йорданов е „най-добрият министър на културата в ново време“.

Ексминистърът обаче не присъства на церемонията в галерия „Средец“ към МК. Макар да следи изкъсо културния живот в страната, той избягва светлините на прожекторите.

 

Доайенът Георги Йорданов прие наградата „Златен век“ със смесени чувства

Оказва се, че Йорданов е бил със смесени чувства към 22 май – датата, на която бе удостоен с наградата, тъй като изгубил житейската си половинка Мария точно на нея преди година.

Освен това стана ясно, че няма да празнува рождения си ден, който е днес, а ще го отбележи евентуално през 2024 г., когато става на 90 години.

 

Преди 10 ноември 1989 г. прякорът на наследника на Людмила Живкова бе Могучий. След гимназията, Йорданов завършва право в университета и известно време работи като прокурор в Сливен. След това се отдава на политическа дейност. Той е и един от хората, гласували за отстраняването на Тодор Живков и атакува пръв Андрей Луканов, обвинявайки го, че е бил галеник на мафията. След промените от 1989 г., на 1 април 1990 г., той е изключен от БКП като един от най-близките на Тодор Живков и други ръководители хора, но по-късно членството му в БСП е възстановено.

 

Когато Найден Тодоров обяви далечния си предшественик на поста за най-добрия министър на културата, повечето присъстващи в залата ръкопляскаха. Към аплодисментите не се присъединиха ексслужебният министър на културата при премиера Марин Райков – Владимир Пенев и режисьорът Теди Москов. И двамата винаги са били свързани с десните демократични сили.

Източник: Уикенд