След като руското посолство у нас обяви, че "на този етап Руската църква в София "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" ще прекрати своята дейност", десетки миряни се събраха пред заключените ѝ порти, оставиха цветя и се помолиха пред криптата на храма. Освен вярващи, на място има и туристи, които снимат емблематичната сграда, предаде репортерът на Dir.bg Ива Капкова.

 

Докога Руската църква ще остане затворена, ще реши Руската православна църква, обявиха от ведомството на Елеонора Митрофанова по-рано днес. Затварянето на църквата е във връзка с експулсирането на трима духовници – настоятелят ѝ архимандрит Васиан и двама свещенослужители от Беларус. 

 

Събралите се днес на мястото миряни започнаха подписка църквата отново да отвори врати. "За първи път я виждам затворена", каза пред Dir.bg жена, която редовно се моли в храма. 

 

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ)

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ) - Снимка 2

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ) - Снимка 3

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ) - Снимка 4

На място има и полицейски екипи, които са преградили улицата във връзка с инициативата "Ден без автомобили" в центъра на София. 

 

Руският православен храм "Свети Николай Чудотворец" е една от емблематичните сгради в София и освен миряни, привлича и много туристи. Градежът ѝ започва в края на 19 век и трае дълги години, като е осветена през 1914 г. в навечерието на Първата световна война. Сградата е построена върху парцел на Руското посолство по проект на  Михаил Преображенски специално за нуждите на руските имигранти в столицата ни.

 

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ) - Снимка 5

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ) - Снимка 6

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ) - Снимка 7

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ) - Снимка 8

Първоначално замислен като параклис към посолството на Русия в България, храмът почти веднага губи тази своя роля след 1917 г. След Втората руска революция в него започват да служат свещеници и архиереи от т. нар. "Руска задгранична църква", а обособеният вече храм става център на многобройната руска имиграция в страната. След 1947 г. е предаден в диоцеза на Московската патриаршия, която го управлява до днес.

 

От външното министерство на Русия реагираха остро на решението на ДАНС за експулсирането на свещенослужителите, като говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, цитирана от ТАСС: "Москва е шокирана и възмутена". Според нея София цели прекъсване на отношенията между православните църкви на двете страни. 

 

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ) - Снимка 9

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ) - Снимка 10

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ) - Снимка 11

Десетки миряни се събраха пред портите на затворената Руска църква в София (СНИМКИ) - Снимка 12

Руската посланичка Елеонора Митрофанова, която отказа да говори пред български медии вчера, заяви днес пред "Россия-24", че без повдигнати конкретни обвинения срещу духовниците, "историята е измислена".

 

От ДАНС обясниха, че мерките са във връзка с извършвана от тримата (чиито инициали са Н.З., Е.П и В.Б.) дейност, "насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България".

Снимки: Ива Капкова, dir.bg

Източник: dir.bg