Пет месеца след мистериозната смърт на издирвания от Интерпол с влязла в сила осъдителна присъда за рекет Ангел Христов от мафиотския дупнишки тандем Братя Галеви, държавата все още не може да конфискува един от най-ярките символи на бандитската им дейност – одиозната им резиденция в село Ресилово.

 

Именно в помпозния имот, изграден върху терен от над 14 декара площ, на 3 юни т.г. беше обявена смъртта на Ангел Христов. Според версията на семейството му, която в крайна сметка беше възприета за меродавна от МВР и прокуратурата въпреки публично изразените съмнения от тогавашния вътрешен министър Иван Демерджиев, „брат” Галев се прибрал инкогнито в България на 2 юни и от вълнение от срещата със своите близки, които не бил виждал 11 години, не щеш ли, взел, че се споминал от инфаркт.

 

Покрай множеството спекулации и нароили се версии за смъртта на Ангел Христов встрани от общественото внимание остана фактът, че Братя Галеви все още са собственици, а техните семейства обитават резиденцията в Ресилово, за която държавата чрез Антикорупционната комисия КЛКОНПИ води дела за конфискация от далечната 2012 г.

 

Делото за конфискацията на имението на Галеви в Ресилово стои на трупчета в Софийския апелативен съд вече повече от година, а противно на обществените очаквания, от КЛКОНПИ не са се активирали по събирането на нови доказателства, които да предоставят на съдебните органи, че Галеви са крайните собственици на непристъпното имение в село Ресилово

 

Представителите на Антикорупционната комисия все още не са завели дело за конфискация на

престъпно придобито имущество срещу наследниците на починалия Ангел Христов, които би следвало да се явяват негови ответници. Съдебният иск за конфискация на имотите на Братя Галеви беше внесен от КЛКОНПИ в Окръжния съд в Кюстендил през есента на 2012 г., след като Пламен Галев и Ангел Христов се сдобиха с осъдителни присъди като тартори на банда, налагаща повсеместен рекет над бизнеса в Дупница. Искът на обща стойност 4250 189 лв. беше насочен както срещу Братя Галеви, така и срещу техните съпруги Радмила Христова и Емилия Галева, офшорките от Сейшелските острови „Ем Пи Ви Трейдинг лимитид” и „Пи Ей Джи Норд Адамс лимитид” чрез българските им клонове, на които двамата са представители, както и офшорката от Британските Вирджински острови „Макса лимитид”.

 

Едва през 2021 г. Окръжният съд в Кюстендил се произнесе в полза на държавата и уважи искове за 2 474 582 лв. Оказа се обаче, че резиденцията на Галеви в Ресилово е собственост на офшорните им фирми, а за да я ползват, дупнишките мафиоти плащат символичен месечен наем от 300 лева. Заради това съдът трябваше да установи пряката връзка на Галеви с офшорките.

 

Пращани бяха съдебни поръчки за разпит на свидетели в Кипър и другите офшорни зони, назначавани бяха няколко експертизи на имота, разпитаха се множество свидетели.

Адвокатите, представляващи КПКОНПИ успяха да убедят съда в Кюстендил, че Галеви са били представители и пълномощници на част от офшорките. Една от тях е превеждала пари по банковите сметки на клона у нас за оперативната издръжка, за командировки на „братята“ и техните семейства в страната и чужбина, за телефонните им разговори.

Следват пререгистрации на офшорните фирми, една от тях се мести на Сейшелите. През 2004 г. имението е продадено на друга офшорка – „Макса лимитид“ от Британските Вирджински острови, на която представител е счетоводителката на Галеви – Христина Ангелова.

 

След като е събрал хиляди страници доказателства, съдът е категоричен, че прехвърлянето на имението цели прикриване на незаконния произход на пари.

 

Според магистратите от Кюстендил сделките и прехвърлянето след това на собствеността на втора офшорка са абсолютно симулативни. Тези имоти винаги са били собственост на Пламен Галев и Ангел Христов и следва да бъдат отнети в полза на държавата, а всички сделки по прехвърляне на правото на строеж да бъдат обявени за недействителни.

 

Държавата ще отнеме резиденцията на Братя Галеви, ама друг път

Е, да, ама не! Въпреки решението на съда в Кюстендил от пролетта на 2021 г., че имението в Ресилово трябва да бъде конфискувано, вече повече от 2.5 години съдиите от Софийския апелативен съд отказват да се произнесат по казуса. Мотивът им е прозаичен – по делото имало над 50 тома документация, чиято проверка изисквала много време и ресурси. През цялото това време имението в Ресилово е обитавано от семействата на Ангел Христов и Пламен Галев, въпреки че още през 2014 г. е постъпило искане токът и водата в резиденцията да бъдат спрени.

 

Иначе строителството на палата в Ресилово започва през 1998 г., когато Пламен Галев и Ангел Христов изкупуват накуп 10-ина съседни имота окрупнени впоследствие в един с обща площ от 10,6 дка, както и още няколко, обединени в площ от 4.4 дка.

 

Променено е предназначението на земята, а строителството на две триетажни къщи, закрит басейн с олимпийски размери, спортна зала и други постройки започва около 2000 г., като имението е завършено поетапно 5-6 години по-късно.

 

Държавата ще отнеме резиденцията на Братя Галеви, ама друг път - Снимка 2

Според една от разработките срещу Галеви имението в Ресилово е вдигнато с пари от контрабанда на горива и последваща продажба на над 2000 вагона и цистерни, собственост на БДЖ. Твърди се, че през 1995 г. Галеви са командировани в Югославия, където се срещат с Петър Опалич – кадрови разузнавач на сръбските служби УДБ, и уговарят продажбата на цистерните, като прибират 8 млн. долара от сделката с вагоните.

 

С имението на Пламен Галев и Ангел Христов се свързва и друга крупна кражба на товарни вагони, собственост на БДЖ. Става въпрос за 1800 широкорелсови вагона, обслужващи фериботния комплекс Варна – Иличовск. През 2001 г. вагоните се оказват собственост на украинската корабоплавателна компания „Укрферри“. Според секретна разработка от 2003 г. част от товарните вагони са продадени на украинския милиардер Константин Жеваго, приватизирал Полтавския миннодобивен комбинат. В сделката като посредници са участвали Пламен Галев и Ангел Христов, а общата щета на БДЖ от изчезналите вагони надхвърля 30 млн. долара.

Източник: Уикенд, crimesbg.com