Колко дълбоко службите ни са пробити от руска агентура и до какви тайни стига тя? Този въпрос е без отговор вече 33 години. Сегашните им ръководители са утвърдени с укази на

президента Румен Радев по предложение на служебните му правителства. Няма нито един шеф на тайна служба, който да е назначен от редовен кабинет. Преди месец началниците им подскочиха като ужилени и изнесоха в парламента нещо като политически рецитал под диригентската палка на Радев, след като изтече запис от среща на „Продължаваме промяната“. На нея лидерите Кирил Петков и Асен Василев казват, че имената на новите шефове са одобрени от посолствата.

 

Нещо повече, спецслужбите проспаха началото на войната на Владимир Путин срещу Украйна, метежа на готвача му и собственик на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин срещу кремълския властелин. Американското разузнаване е знаело за евентуални военни действия от страна на Пригожин, като е информирало според в. „Ню Йорк Таймс“ висши военни и високопоставени личности от администрацията на президента Джо Байдън. Тази информация е споделена с държави от НАТО, сред които Великобритания и Полша, но не и с България.

 

ДАНС държи печалния рекорд, Темида преследва шефове на тайна агенция

Може би затова премиерът акад. Николай Денков изглеждаше доста изненадан от неочаквания ход на събитията в Русия и изля гнева си върху разузнаването  заради поредния взрив до Карнобат в складовете на „Емко", собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, същият, който Главното разузнавателно управления (ГРУ) на Руската армия се опита да отрови с нервно-паралитично вещество от групата на „Новичок“.

 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков беше още по-краен – пред брюкселското издание на „Политико“ той се обяви за реформа в спецслужбите, която да отстрани подкрепяните от Русия агенти.

 

Зависимостите от ДС и тоталитарното разузнаване РУМНО от Десети ноември насам в новите специални служби и кадрите им, учили в Москва, са доста интересни. Справките, получени от Комисията по досиетата, са силно стряскащи и правят пълна дисекция на държавните тайни агенции.

 

Общо 302-ма офицери и агенти са се подвизавали на ръководни длъжности - директори, техни заместници, началници на различни звена в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), в Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) и във Служба „Военно разузнаване“ (СВР), като някои от тях все още заемат високи постове. Нещо повече, Комисията подчертава, че двама бивши шефове – председателят на ДАР Атанас Атанасов и директорът на военното

разузнаване Пламен Ангелов, са скрили имената на началник-отделите от юли 1991 г. насам -- същия месец, в който Варшавският договор се разпадна, като Ангелов толкова много се е престарал, че дори е покрил и шефовете на сектори.

 

След Десети ноември 38 отговорни фактори във военното ни разузнаване са от РУМНО. 9 от тях са починали и затова Комисията по досиетата не е огласила имената им. Трима високопоставени офицери от РУМНО – ген.-лейтенант Чавдар Червенков и ген.-майорите Любомир Гечев и Пламен Студенков, както и един о.р. полковник – Веселин Иванов, стигат до шефския пост в строго секретната централа, която преди се наричаше Служба „Военна информация”, а с новия закон – Служба „Военно разузнаване”.

 

Иванов е първият цивилен шеф. 9 заместник-директори също са хора на РУМНО. От 38 огласени имена Комисията по досиетата е установила, че шестима са агенти на ДС –  на военното контраразузнаване (ВКР), сред които един заместник-директор, самият Иванов и най- дългогодишният шеф на службата ген.-полковник Васил Зикулов, управлявал по времето на комунизма военните разведки почти четвърт век - до 1991 г. Той е бил информатор с псевдоним Иванов, а пък Веселин Иванов е бил агент на ВКР на ДС с псевдоним Чавдар.

 

Зикулов е един от двама висши офицери, завършили школата на ГРУ в Москва. Другият е дипломатът и политик ген. Чавдар Червенков, който беше министър на вътрешните работи в служебния кабинет на Ренета Инджова. Сега СВР се ръководи от 49-годишния бригаден генерал Венелин Венев. Той беше назначен с указ на президента Радев по предложение на бившия служебен министър на отбраната Георги Панайтов, който сега е наш посланик в САЩ. Панайтов получи агреман от Държавния департамент и връчи акредитивните си писма в края на миналия юни лично на президента Джо Байдън. Има един любопитен детайл в биографията му. Той е руски възпитаник, завършил е през 1994 г. ковачницата на Кремъл за дипломатически кадри – Московския държавен институт по международни отношения.

 

Генерал Венев от 1998 г. е бакалавър „офицер от разузнаването“ от Висшето военно училище „Васил Левски“. Има квалификация „военен преводач“. По-късно учи във Военната академия в София, където завършва и стратегически курс. От 2001 до 2016 г. последователно е експерт, началник на сектор, началник на отдел и директор на дирекция в Служба новина информация“.

Между 2005 и 2008 г. е офицер за връзка между местната власт и ООН, командир на разузнавателна група в мисията на НАТО в Афганистан. От 2009 до 2012 е военен аташе на България в Австрия, като отговаря и за Унгария, Чехия, Словакия и Словения.

 

ДАНС държи рекорда – 212 ръководни кадри, сред които има 55 починали според справката на Комисията по досиетата, идват от ДС и предимно от Второ главно управление – ВГУ (контраразузнаването на режима).

От тази служба, са и двама директори на предшественика на ДАНС – Националната служба за сигурност – полк. Юлий Георгиев и генерал-майор Иван Драшков, който впоследствие беше и зам. шеф на агенцията.

 

Сега председател на ДАНС е 52-годишният Пламен Тончев.  Наскоро от парламентарната трибуна той обвини министри от кабинета на Кирил Петков, че не са защитавали интересите на България. Тончев е втори мандат на поста.

През май 2021 г. беше назначен с указ на президента Радев по предложение на служебния премиер Стефан Янев, а сега отново с президентски указ след решение на служебния кабинет на Гълъб Донев.

 

Тончев през 1994 г. завършва Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна

отбрана „Панайот Волов“ в Шумен. От 1994 до 1997 г. е последователно командир на взвод и на самостоятелна батарея към Национална служба „Вътрешни войски“. От 1997 г. работи като главен инспектор в Националната служба „Сигурност“ – МВР в София. В периода 1999 -

2005г. е старши инспектор в Националната служба „Сигурност“ - МВР във Враца. Между 2005 и 2009 г. е началник на сектор „Борба с организираната престъпност“ в ОДМВР-Враца, а след това е шеф на а ДАНС в града, а после в Кюстендил.

 

Мисията по досиетата разкри, че сред служителите в родното ФБР 25 души са започнали кариерата си като агенти – на ВГУ, на ВКР и дори са прехвърлени от Първо главно управление – ПГУ (външнополитическото разузнаване на режима). Сред агентурата има и съдържатели на явочни квартири с екзотични имена като Славянка, Пионер и Връх.

 

За разлика от другите си колеги, служителите от ДАНС, преминали през курсове или завършили школата на КГБ в Москва, са само двама. Националната разузнавателна служба, наследникът на ПГУ на ДС, която сега се нарича ДАР, държи в момента рекорда. 15 от ръководните й кадри, назначени след Десети ноември, сред които и трима директори – генералите Румен Тошков, Бриго Аспарухов и Кирчо Киров, са преминали през школата на КГБ в Москва. Равносметката в демократичното ни разузнаване показва, че 52-ма от кадрите идват от ПГУ, като имената на 24 офицери не са огласени, тъй като са починали, че е унищожил досието от пет тома в ПГУ на своя приятел още от немската гимназия в Ловеч Атанас Тилев - бившия банкер на фалиралите през втората половина на 90-те години на ХХ век Българската земеделска банка и Добруджанска банка. Тилев се е подвизавал в ПГУ като секретен сътрудник с псевдоним Румянцев.

 

Прокуратурата заведе дело срещу Аспарухов, но впоследствие по време на мандата на главния прокурор Никола Филчев случаят заглъхна. 72-годишният ген.-лейтенант Кирчо Киров беше осъден от Военен съд – София, отначало на 10, а после на 15 години затвор по обвинение в длъжностно присвояване в особено големи размери – на 5 млн. лв. Сега делото е във ВКС, а генералът твърди, че е преследван по политически причини.

 

Наследникът му 64-годишният ген.-майор Драгомир Димитров беше обвинен от Военноокръжна прокуратура, че през 2016 г. не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация, като е била набавена „облага за определено дружество в размер на 91 500 евро“. В последствие беше назначен за консул в Мюнхен.

 

Кариерата на Димитров във ВС стартира два месеца и половина преди Десети ноември като лейтенант-разузнавач в отделение „Контраразузнавателно“ в общинско управление на МВР във Велико Търново.

 

Наследникът му Атанас Атанасов се задържа като председател на ДАР от 24.07.2018 до 18.06.2021 г. Назначен е и освободен с укази на Радев. Шефовете на спецслужби обикновено не коментират уволненията си, но Атанасов хвърли бомба като заяви, че причина за освобождаването му е дългата ръка на Кремъл и работата му срещу руските шпиони.

 

Служебният кабинет на Стефан Янев издигна на негово място Антоан Гечев, който е един от малцината кадри, направил скок от военното в цивилното разузнаване.

Той е о.р. полковник, зам.-директор. на СВИ от 2018 до 2020 г., секретар на аташето по отбрана в Атина, помощник-военен аташе в Лондон и аташе в Берлин и Рим. Магистър е по специалността „ Военно дело“ от Военната академия „Г. С. Раковски“.

 

Бащиното и фамилното му име съвпадат с тези на третия директор на военните разведки след Десети ноември Любомир Гечев. Личното дело на генерала издава, че те са баща и син. Рождената дата на Антоан Гечев, обявена на сайта на ДАР, е 13.09.1969 г. В личното дело на генерала пише, че той има син Антоан, роден на същата дата.

 

Гечев-баща е смятан за един от най-добрите български шпиони в САЩ по време на Студената война. В личното му дело е посочено, че 6 негови информации директно са изпратени в ГРУ. По това време Гечев е майор и помощник на военния аташе, скрит е под псевдоним Вутов. Избран е за секретар на Първичната партийна организация при единната мисия във Вашингтон. РУМНО отбелязва, че е основен източник на информация наред с резидента и има най-голям принос за изпълнение на задачите. Явно резидентът, чието име в документи е заличено, му завижда и започва да пише доноси срещу него.

 

Стига се до скандална ситуация, след като Гечев пуска рапорт, в който съобщава, че съпругата му е станала обект на интимно преследване от страна на резидента. РУМНО обаче му дава висока оценка за работата и го издига в чин подполковник и зам.-шеф на отдел „Европа, Америка и НАТО“ към дирекция „Информация“, а неговият пряк началник Чавдар Червенков, по това време полковник, му дава една от най-добрите оценки.

 

Войната в Украйна свали маските на мимикрията в българските спецслужби и освети зависимостите, разкрива бивш разузнавач. Според него не бива да се подценяват и агентите за влияния на Кремъл, категория от хора, които пряко влияят върху формирането на общественото мнение. Неспирните хибридни атаки на Москва разбунват у нас „петата колона”, активират проруските партии и играят на тънката и чувствителна струна – на братушките двойни освободители. Нещо повече, тези атаки имат за цел да изперат Владимир Путин за войната срещу Украйна, след като втората по големина бивша съветска република скъса пъпната връв с Кремъл и се бори с бруталната руска агресия.

Източник: Уикенд