Дългия ощетява държавата с ДДС

От Националната агенция по приходите са пуснали хрътките си по финансовите дири, които Слави Трифонов оставя с фирмите си. Повод за акцията е съмнение за невнесен ДДС за милиони от една от фирмите на Дългия. Ревизията все още е в начална фаза, но е интересно, че проверката се държи в тайна от шефа на данъчните Румен Спецов, защото все пак партията на Трифонов е в управляващата коалиция.

От близкото обкръжение на Слави Трифонов докладват, че той бил бесен от това, че държавата си позволява да му иска пари, докато във властта посредством партията си „Има такъв народ“. Твърди се, че именно на това се дължат избухванията на Дългия в последно време. Той скача като ужилен и твърди, че моментално ще напусне коалицията, ако се направи компромис със Северна Македония при преговорите й за членство в ЕС.

Каква всъщност е далаверата на Слави Трифонов?

Не е тайна, че той има баровска къща в кв. „Бояна“, оценена за около 4 млн. лева. Дългия е декларирал имота още преди години. Проблемът идва оттам, че Слави Трифонов живее в тази къща, докато тя се води в активите на фирмата му „Ермитаж Есте“. Шоуменът естествено не плаща наем на собствената си фирма, която пък не отчита приходи и не внася данъци в държавата. Отделно от това домашните разходи за ток и вода Слави води като фирмени, а разходните документи намаляват дължимия данък печалба.

Далеч по-голяма обаче е загубата на държавата от спестения от Трифонов ДДС за къщата. 20% от стойността на къщата прави около 800 хил. лева, дължими но невнесени в хазната на държавата.

Сега Слави Трифонов, изплашен, че ще лъсне в ДДС далавера, спешно закрива въпросната фирма и прехвърля имота на себе си, за да плати ДДС преди да приключи ревизията.

Източник: „Уикенд

Слави Трифонов
Дългия стана прицел за данъчните