Наскоро пловдивските активисти на Костадин Костадинов се похвалиха, че „Възраждане“ е направила поредния пробив в Общинския съвет. Симеон Петров е избран за председател на Комисията по обществен ред, допълват от партията.

 

Едва ли обаче за някого е изненада, че възторжената публикация в социалната мрежа Фейсбук, пропуска да уточни какъв точно е опитът на господина по темата. Истината е, че в града той е по-известен като неуспял търговец на торти и банички.

 

За грозящата го заплаха от арест и повдигане на обвинения заради афери с данъци, едва ли може да очакваме информация от негови другари. Поне докато прокуратурата не си свърши работа. Запознати обаче разкриват, че разследването срещу Симеон Петров е в напреднала фаза и предстои повдигане на обвинение заради съмнителните действия на фирмите му. Иначе по време на предизборната кампания възрожденецът се представяше като яростен борец срещу корупцията, обещавайки да спре моментално кражбите в община Пловдив.

Данъчен измамник избран за председател на Комисията по обществен ред

Преди да стане общински съветник, представящият се като експерт по фармация Симеон Петров се препитава като собственик на пекарна. Баничките и курабиите, които продава от името на фирмата си „Масив МВ 18“, така и не са оценени подобаващо от съседите му в кв. „Тракия“. Баничарницата постепенно започва да трупа загуби, а при проверка на НАП са открити нередности при отчитане на оборота и плащането на ДДС. В опит да се спаси от отговорност, копейкаджията се самозаличава като управител на баничарницата. Така фирмата му „Масив МВ 18“ остава без управление, което си е правен абсурд.

 

Друг е въпросът, дали подобна врътка ще му помогне. Ревизията, коя-то му правят данъчните, доказва, че огромна част от финансовите афери са извършени, докато той е управител. Запознати издават, че баничарницата на общинаря „забравила“ да плати близо 40 000 лева ДДС След като задължението е установено от НАП преди няколко месеца, документите са изпратени и на прокуратурата.

 

Данъчните проверяват Симеон Петров и като физическо лице. Направената му ревизия открива, че през последните години е пропуснал да плати над15 000 лв. и още през 2020 г. е осъден от НАП. Отделно от това частен съдебен изпълнител го издирва и заради невърнат кредит на банка от близо17 000 лева.

 

След като фирмата на общинаря Петров „Масив МВ 18“ е заплашена от фалит, той пробва да продава банички с друга компания. Вторият му опит също няма успех и новото дружество набързо натрупва още хиляди левове неплатени данъци. Общинарят от Възраждане“ е издирван от собственика на помещението, където е била пекарната. Оказва се, че след като е изритан за неплатени наеми, от там се „изпарил“ оставен му за  ползване скъп хладилник.

 

За капак, собственикът установява, че е запушена и тоалетната и трябва да се викат майстори, за да отстранят проблема. След отказа на Петров да поеме сметката за отпушване на канала и да плати изчезналия хладилник, собственикът завежда дело и го печели. Е, не е ясно дали и до момента си е взел парите…

 

Колкото и абсурдно да звучи, пловдивският общинар Симеон Петров далеч не е единственият кадър на „Възраждане“, забъркан в данъчни афери. Организационният секретар на партията Николай Дренчев също има годишен навик да не се разплаща с хазната. Към днешна дата фирмите на Дренчев дължат над 400 000 лева невнесено ДДС към бюджета. А за общински съветник в София партията набута човек, избягал от затвора в Шри Ланка!

Източник: Уикенд, crimesbg.com