Бившият дупнишки кмет д-р Панчо Панайотов твърди, че в областната кюстендилска Спешна помощ се крадат медикаменти чрез фалшифициране на документацията на прегледи и диагнози и определя случващото се като „медицинско мракобесие“. Освен това към разкритията си в социалната мрежа, д-р Панайотов добавя, че някои ще се хванат за главите невярващи, а други ще се разгневят.

 

Той обяснява, че преди 11 години, вече като пенсионер започнал работа в Спешния център в град Рила. Само месец по-късно спипал фалшификатори на документи на местопрестъплението и реагирал много остро. Тогавашният му шеф взел спешни мерки и нещата се успокоили, но всичко започнало да се променя в негативна посока след назначаването на някоя си д-р Албена Рапатинска за шеф на областната Спешна помощ в Кюстендил.

 

Д-р Панчо Панайотов: В Спешна помощ цари „медицинско мракобесие от средновековието“

д-р Панчо Панайотов

Д-р Панайотов твърди, че от година забелязва, че отново се фалшифицират медицински документи, прегледи и използвани медикаменти. Той казал на Рапатинска, но й влязло през едното ухо и излязло през другото й. Д-р Панайотов твърди, че в някои случаи изписаните медикаменти не само няма да помогнат на пациентите, а по-скоро ще ги убият. В този ред на мисли той задава риторичния въпрос „Това очевидна кражба на медикаменти ли е?“ и допълва, че въпросната д-р Рапатинска „закриля всичко това“.

 

Д-р Панчо Панайотов: В Спешна помощ цари „медицинско мракобесие от средновековието“ - Снимка 2

д-р Албена Рапатинска

Преди време на работна среща на Спешния център в Рила, заявил на Рапатинска в прав текст и пред други колеги, че в Спешна помощ се краде, а тя подскочила от стола и репликирала, че не се краде, след което допълнила, че по-добре да не направят медикамент, но да го изпишат, отколкото обратното.

 

Д-р Панайотов отбелязва, че във въпросната схема участват лекари от Кюстендил и Рила, и при желание здравното министерство и прокуратурата лесно могат да разобличат това „медицинско мракобесие от средновековието“. Отбелязва, че веднага след публикуването на тези разкрития в социалните мрежи в Спешния център в Рила пристигнала „спец команда, съставена от схемаджиите“, които ровили с часове в чувалите с амбулаторни листове, за да прикрият и унищожат листовете.

 

Не приема и заповедта на д-р Рапатинска, наредила връщане на пациентите при личните им лекари, защото търсели помощ в Спешна помощ само защото там не им искали пари. От два месеца тази заповед е написана с големи букви на лист, който стои закачен на входната врата. Лекарят допълва, че в Рила няма болница, а само Спешен център, който освен мобилни екипи има и амбулаторна дейност и приема пациенти денонощно.

Източник: Уикенд