На пазара вече се вихри с пълна сила традиционната скъпотия преди Свети Валентин. Цветарниците предвидливо надуха цените седмица преди заветния 14 февруари, за да могат да ударят още едно финално повишение навръх празника.

 

Вече е невъзможно да намерите роза на цена под 10 лева за бройка. По-специалните сортове като черната роза, както и декорираните с пъстри цветове и брокат, заковаха безапелационно 18 лв. за брой. Търговците очевидно добре са си направили сметката, че претенциозните дами държат да получат нещо по-специално от кавалерите и това им развързва ръцете.

Лилиумът, който се води за най-изисканото растение веднага след орхидеята вече също пълзи към 15 лева. Хризантеми под 3-4 лева не могат да се открият никъде. Особено скъпи са зелените пъпки от хризантема, служещи за декорация, стрък от който ще ви излезе поне 2-3 лева. Цените на фрезиите се движат между 3 и 5 лева за стрък, макар растението да не се смята за атрактивно.

 

Търговците разбира се отново заформиха готови букети, тъй като по този начин ще успеят да изскубнат колкото се може повече пари от джоба на забързаните клиенти. Обикновено тези букети се купуват от забързаните, които не са успели да се подготвят навреме и грабват в движение първият, попаднал в полезрението им.

 

Сякаш надутите цени не са достатъчни, ами в ход е и друг номер на цветарите – държат по витрините доста смачкани и увехтели букетчета, което обаче не им пречи да ги продават по 50 лева. Единствено трябва да издебнат някой и друг разсеян купувач.

 

Любителите на пищни букети, трябва да са наясно, че за да се сдобият с такъв, ще им се наложи да се разделят с няколко стотачки, ако искат да демонстрират чувства и благосъстояние пред дамата на сърцето си.

 

Доста от дамите обаче предпочитат пред букета от 200-300 лева, да се насладят на вечеря в ресторант или пък да получат изискан парфюм. Те не намират смисъл да се хвърлят толкоз много пари за цветя, които ще са увехнали след максимум два дни. Категорични са, че хубавият парфюм носи много повече радост, тъй като ще им създава настроение поне няколко месеца.

 

Реалистките пък са категорични, че не е нужно букетите да преливат от хартийки и панделки, а предпочитат да получат цветето в естествения му вид, без каквато и да било декорация. Най-малобройни са дамите, които са на мнение, че не е от значение какво се подарява, а е важен жестът и доброто отношение.

Източник: Уикенд