Вероятно някои от вас се питат къде изчезна Цветан Цветанов след активната политика. Е, тук е моментът да кажем: Хич не го мислете!

Новоизлюпеният „републиканец“ си живее живота с короната си от имоти, сред които апартамент на „Артекс“ с частен асансьор, и печели доста прилични финанси.

 

Цветанов е изкарал над 100 000 лева от консултантски услуги в сферата на киберсигурността. Това показва последният отчет на фирмата му „Хедконсултинг“, публикуван в Търговския регистър. Компанията е създадена през 2021 г., като Цветанов е едноличен собственик на капитала й. „Имам познанията да консултирам. Все пак трябва да издържам семейството си. Тази работа я върша главно нощно време. Отделил съм си малък кабинет с компютри, където работя – обяви самият той при регистрирането на частния си бизнес. Само че според Търговския регистър компанията няма компютърна техника. Явно Цветанов като факир успява да разкрие хакерите дори без сложна апаратура, с гадаене по звездите. Единствените му разходи от тази фирма са за собствената му заплата.

 

В отчета е отбелязано, че той взема малко над 5 бона на месец.

 

Все пак Цветанов не е за подценяване в сферата на IT бизнеса, макар и да не е много ясно дали той пуска компютъра или договорът с фирмата му просто регистрира едни пари. Вероятно при целия му бекграунд не липсват кандидат-спонсори.

Една от най-големите фирми в този бранш – „Лирекс БГ“ е на негови първи приятели, категорични са запознати. За фирмата се чу през 2018 г., когато беше блокиран Търговският регистър, който се оказа, че се поддържа от тази компания. Гафът тогава остави буквално без работа нотариуси, юристи, граждани и бизнесмени за повече от две седмици, нещо нечувано в Европа.

 

От години в средите на IT специалистите се знае, че „Лирекс БГ“ е една от най-мощните и опитни компютърни фирми, но пък е имала солиден политически гръб, точно в лицето на бившия зам.-шеф на ГЕРБ – Цветан Цветанов.

През 2012 г., когато пък поема Търговския регистър, се налага да съдейства лично на тогавашната вицепрезидентка Маргарита Попова. До този момент за регистъра отговаря, при това безупречно, друга компания – „Сиенсис". Така и не става ясно защо тя е отстранена и е вкарана конкуренцията.

 

След този момент обаче започва неудържимият възход на „Лирекс БГ”, която поема деловодната система на държавната администрация. Компанията се ползва с огромно доверие, понеже започва да обслужва компютрите на посолството на САЩ и други дипломатически представителства, университети, БАН, а също и видеонаблюдението на МВР. Грижи се за няколко министерства, но и за мощни държавни фирми, сред които са АЕЦ „Козлодуй”, „Булгартрансгаз”, ТЕЦ „Марица-Изток 2", „Мини Марица-Изток. Компютърната фирма работи и по специални поръчки, свързани с националната сигурност, а също и предоставя електронни услуги на администрацията в парламента на Северна Македония.

През изминалите години запознати са изчислили, че компанията е изпълнила над 500 обществени поръчки за над 156 млн. лева.

 

Кой стои зад тази фирма? Собственици са Манол и Димитринка Илиеви, за които запознати обясняват, че са близки с Цветанов от години.

Манол Илиев го познавал още от Изчислителния център на ДС в „Лозенец”, където започва трудовата биография на Цветанов.

 

След промените Манол Илиев създава своя компютърна фирма „Натурела" с Трендафил Маслев, като стават представители на световноизвестни производители на компютърна телекомуникационна техника. След като Маслев се пенсионира, на негово място идва синът му Кристиян Маслев, който е братовчед на Красимир Премянов. Младият бизнесмен е застрелян на 21 април 2000 г. от убийци, които са неизвестни и досега. Малко преди това обаче той се е разделил с Илиев, който пък основава „Лирекс БГ". С такива приятели, експерти в IT бизнеса, наистина не е нужно да имаш компютри, за да бъдеш консултант по киберсигурност.

Източник: Уикенд