Страната ни е сред челните позиции по смъртност

ЦРУ изнесе доста тревожни факти за страната ни.

В годишния им доклад "Световна книга на фактите" от март тази година, ЦРУ отбелязва, че България се намира на шесто място в света по показател „смъртност”. Докладът бе публикуван на интернет страницата на агенцията.

Единственото сравнително челно място, което ЦРУ отрежда на страната ни в световен мащаб е по този показател. Преди нас са Южна Африка, Украйна, Лесото, Чад и Гвинея Бисау. Непосредствено след нас се нареждат Афганистан, Африка и Сомалия. Съответно трите държави, в които смъртността е най-ниска, са ОАЕ, Кувейт и Бахрейн.

[caption id="attachment_404438" align="alignleft" width="300"]ЦРУ публикува тревожни данни за страната ни ЦРУ публикува тревожни данни за страната ни[/caption]

По показателя „дефицит на ражданията”, страната ни се нарежда на 229-то място в класацията, а след нас са страни като Молдова и Сирия. По среден брой на ражданията се нареждаме на 210-та позиция. На 112-то място пък се класираме по показателя „средна продължителност на живота”. В доклада се посочва, че средната продължителност на живота в България е 74.3 години, като 78.1 за жените и 70.7 за мъжете.

По отношение на отделени средства за образование сме на 108-мо място. Те съставляват едва 4.1% от брутния ни вътрешен продукт. След нас са страни като Русия, Таджикистан, Кувейт, Гърция и Египет. По показателя „младежка безработица” пък ни е отредено 32-ро място и 73-то по показател „общи разходи за здравеопазване”.

По-рано днес бе оповестена информацията, че всяка година по хиляда сънародници си отиват от този свят в резултат на лекарска грешка. За тревожните факти алармираха от пациентските организации. Най-честите гафове са на личните лекари, посочват от там. Оказва се, че масово се практикува порочната практика да ни „лекуват” по телефона, а това често пъти се оказва фатално, отбелязва на страниците си вестник „Телеграф”. От пациентските организации подчертават да имате предвид, че при лечението по телефона дори и да настъпят усложнения по вина на личния ви лекар, това е много трудно доказуемо.

Общопрактикуващите лекари са „главни герои” при 53.6% от смъртните случаи в резултат на лекарска грешка, пише Блиц.