Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчете спад на цените на едро на основни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната. Означава ли обаче това, че потребителите ще пазаруват по-евтини продукти в търговската мрежа? Купувачите са категорични, че никъде в хипермаркетите не са усетили намалението, освен при промоции.

 

Вярно е, че част от плодовете и зеленчуците се продават на по-ниски цени, но това е заради наближаването на пролетта. Едва ли някой е усетил по джоба си, че отделя по-малък бюджет за основен пазар. Търговци от най-голямата борса в страната – тази в Първенец, са категорични, че далеч не може да се говори за трайно поевтиняване на стоките. Временното поевтиняване е само при някои продукти – предимно при зеленчуците. Шефът на борсата Илия Гатев подчертава, че излиза повече оранжерийна продукция, която няма трайна тенденция на спад на цените.

 

На по-ниски цени вървят например марулите – салатата се предлага за под 1 лев и струва 70-80 стотинки, но на едро. В хипермаркетите обаче зелената салата се продава за около 2 лева. Краставиците пък струват от 3,20 до 4 лв. – толкова, колкото струваха и миналата година. Доматите в магазина не са мръднали и продължават да се предлагат на солени цени – розовият домат държи цена над 5 лева и само на промоция може да бъде намерен за под 4, въпреки, че на борсата отчита по-ниски цени. Доматите от Гърция са доста по-евтини – почти с левче надолу. Чушките в търговската мрежа, които са внос предимно от Гърция и Турция, струват около 4-4.50 лв., което не е никак малко.

Цената на пресните картофи, която стресна купувачите продължава да го прави. В началото бяха пуснати на пазара за 15 лева, а сега цифрата е спаднала на около 10-12. Експертите обаче твърдят, че това е нормално по това време на сезона. В същото време има огромен недостиг на стари картофи, които са най-търсени от потребителите, защото са много по-евтини - струват под 2 лева за килограм. Напоследък в магазините се предлагат дребни и некачествени компири, които не стават нито за белене, нито за ядене. Експертите твърдят, че просто количествата на стари картофи са изкупени и изконсумирани, затова ситуацията е такава.

 

Пак заради сезона цените на малините, ягодите и гроздето, са толкова високи. Купичка ягоди от 500 г. в момента вървят по около 7-8 лева. Килограм грозде, е над 10 лева, то е главно внос от Индия. Българските купувачи обаче са доволни, че избор на ябълки има всякакъв – има и български, и македонски плод, съвсем достатъчно за пазара.

 

Ниска е цената на лимоните - около 1,50 лева за килограм на едро, което се дължи пак на вноса – свръхпроизводството в Турция, откъдето ги внасяме. Гръцките са по-хубави, но са по-скъпи.

 

Донякъде купувачите се радват на доста по-ниската цена на олиото – в момента бутилка Калиакра например се предлага за около 3.80 лв. в големите магазини, което е добра цена на  фона на предишните от 5 лева за литър.

 

В същото време стоките с високи и много високи цени са стотици. Месото върви скъпо – свинската пържола държи твърдо цена над 14 лева, като вратната на места се предлага и за 16 лева за килограм. Поскъпна и каймата, която доскоро вървеше около 8-9 лева, а сега се продава на 12 лева за килограм, смесената с телешко пък е още по-скъпа.

 

Продължават да парят и цените на сиренето, кашкавала, маслото, въобще на млечните произведения. Около 30-35 лева за килограм струва кашкавалът.

Около 20 лева за кило е цената на доброто сирене. 

Дори държавната „Ел Булгарикум” качи цените драстично преди месец, след като известно време предлагаше продукцията си на поносими цени.

 

Пазарни експерти са категорични, че не може да се говори за сериозно и трайно спадане на цените. Такъв процес може да се отчете едва след 2 месеца, когато вече ще влезем в друг сезон. В края на май вече ще стане ясно дали цените наистина спадат, категорични са икономисти.

 

В същото време финансисти припомниха, че страната ни предстои да изпълни критерия инфлация за Еврозоната, който не покриваме, както и финансовият министър Асен Василев призна. Затова и трябва да бъде отчетен спад в инфлацията.

Тръгнаха и спекулации, че някои сектори са натиснати да намалят цените с тази цел. Все по-сигурно е, че България няма да успее да въведе еврото от 1 януари 2025 г. и най-вероятно това ще се случи или от 1 март, или от 1 юни.

Източник: Уикенд