Макар до Великден да има още близо месец, търговците вече запретнаха доволно ръкави ви повишиха цените на агнешкото месо.

Цифрата за килограм на места вече чукна 33 лева, а според търговците до празника не е изключено цената да достигне до внушителните 40 лв./кг.

 

През миналата година цената на килограм агнешко месо стигаше до 25 лева и въпреки това предизвика бурното възмущение на клиентите, и доведе до силно ограничаване на пазаруването. Мнозина дори изключиха изобщо празничната мръвка от трапезата си.

 

Търговците пък на свой ред оправдаха солената цена с кризата в животновъдството и липсата на агнета. Така или иначе обаче всички са наясно, че с наближаването на празника цените винаги тръгват нагоре, вместо да се задържат или пък да паднат.

В съседна Гърция например килограм агнешко месо се търгува на цена между 10 и 13 лева. За разлика от родните търговци, там продавачите свалят цените преди Великден и може да падне дори до 8 евро – тоест на половина на нашите.

 

Освен това в Гърция има т.нар. „Великденска кошница“, включваща празничните продукти, на които цените биват понижени и никой от търговците не си позволява да посегне и да качи цифрите, тъй като рискува да попадне под ударите на сериозни санкции.

 

За разлика от гърците, нашенци ежегодно обикалят из магазините в търсене на по-евтино месо, което обаче задължително да е родно производство. За съжаление заради тежката криза, която е превзела животновъдството през последните години родното месо става все по-дефицитно, а вносното залива щандовете на магазините.

 

За да е лесно разпознаваемо за клиентите, родното месо всяка година бива обозначено с цветен печат, различаващ го от вносното. Обикновено най-голямо количество агнешко месо се внася от Македония.

Източник: Уикенд