Вихрещата се инфлация засегна и търговията с български паспорти. Запознати издават, че посредническата такса вече не може да бъде намерена на цена по-ниска от 10 хиляди евро. 
За сравнение ще посочим, че само допреди около месец, тази такса възлизаше на стойност 3 хиляди евро.

Въпреки твърде солените цени на родните документи, не може да се каже, че липсват мераклии, които да се пишат българи, дори напротив.
Истината е, че търсенето на БГ паспортите е огромно, докато предлагането им е сериозно ограничено. 

След като и македонците вече могат да пътуват из ЕС без визи, основните клиенти на фирмите-посредници към днешна дата, са руснаците. Тези документи са единствения им начин да се спасят от мобилизацията, наредена от обезумелия Владимир Путин. 

Оказва се, че привикването в запас обрича на почти сигурна смърт стотиците хиляди необучени „освободители“ на Украйна, сочат новините от фронта. Запасняците вече са пуснали хиляди клипове в мрежата, в които се оплакват от чутовната некадърност на армейското командване и липса на елементарна екипировка, че даже и храна. 

В опит да се спасят от земния рай на Путин още в първите дни на мобилизацията, граничните пунктове бяха щурмувани от стотици млади мъже. Съседните страни на Русия вече са приютили над 2 млн. бегълци. 
Напоследък обаче мечтата на стотиците бягащи руснаци става все по-трудно осъществима, тъй като ЕС взе решение да затрудни максимално издаването на визи.  

Добре смазаната машина за продажба на гражданство в България, създадена от ВМРО, се възползва бързо от очаквания наплив на потенциални клиенти. 
За броени дни в мрежата се появиха стотици сайтове, предлагащи посредници за уреждане на БГ документи по бързата процедура. 

При все, че тази схема бе задействана преди няколко месеца, до този момент няма никаква реакция от властите. Междувременно нещата са изпипани до съвършенство за сметка на тройно по-високата тарифа на посредниците.

С последните промени в закона придобиването на гражданство по натурализация става съвсем лесно. 
Нужно е само представянето на документ от руските архиви, че някой от роднините ви до три поколения назад, е вписан като българин по произход. Няма никакво значение какъв е този документ – акт за раждане, смъртен акт или пък брачно свидетелство. 

Оказва се, че родните търговци на паспорти, са си намерили руски партньори с контакти в тамошните архиви и могат да издадат подправения документ без никакви проблеми. Стига разбира се да можете да си позволите плащането на посредническата такса в размер на 10 хиляди евро.

Шансът фалшификатите да бъдат разкрити е нищожен, предвид, че след поредното изгонване на български дипломати в посолството почти не са останали хора, които да извършат проверка. 
Източник: Уикенд 

Цената на родните паспорти удари тавана