Изглежда съвсем скоро и той ще отпадне от трапезата на българина

Зам.-земеделският министър Иван Христанов отбеляза, че има вероятност цената на хляба да се повиши за пореден път.

Той прогнозира, че новото увеличение на насъщния ще е с около 25%.

Цената на хляба отново нагоре! Ето с колко!

Христанов побърза да успокои българите, че работата им е нещата да се случат така, че цената на кризата да не е „твърде висока за българина“.

Истината обаче е, че българинът се е наслушал на всевъзможни сладки приказки, които нямат нищо общо с действителността. Едва ли обаче някой вярва, че ние ще останем недокоснати или пък при нас нещата ще се разминат най-леко, имайки предвид фактът, че сме най-бедните в ЕС.

Според Христанов, очакванията тази година са за по-добра реколта от царевица, пшеница и череши в сравнение с предходната.

В студиото на „Събуди се“ той побърза да се застрахова, че все пак цената на хляба зависи от политиката, която правителството ще проведе през следващите месеци. Той допълни, че другият фактор, от който зависи хлябът, е натискът от страна на пазара.

Сякаш това не ни е достатъчно, а зам.-земеделският министър прогнозира и поскъпване на плодовете и зеленчуците като се „застрахова“, че няма да е драстично.

Както е известно на всички ни голяма част от плодовете и зеленчуците на пазара в момента, са вносни.

Христанов посочи, че от средата на март са се нормализирали цените на основните зеленчуци – краставици, зеле и домати. Дори в някои моменти според думите му, цените им, са по-ниски в сравнение със същото време на предходната година. Така и не стана ясно обаче защо до крайния потребител те стигат на цената от февруари, която не е никак ниска.

Източник: nova.bg