Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Това става по негово искане и е във връзка с процедурата, по която са изслушвани прокурори, за които се твърди, че са свързани с кръга за нерегламентирано влияние в съдебната система около Мартин Божанов – Нотариуса.

 

Цацаров, който в момента е завеждащ отдел във Върховната прокуратура, е поискал да направи кратко изложение на факти "по всички отправени внушения за негова съпричастност към дейността на групата на Божанов".

 

"Искането е направено във връзка с изявления на народни представители и други лица в заседанията на временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, както и твърдения в медийни публикации, свързани със служебната му дейност", се казва в съобщението на прокурорите.

Името на Сотир Цацаров бе споменато при изслушването на бившата манекенка Ивайла Бакалова и партньорът ѝ Веселин Денков във въпросната парламентарна комисия. По думите им съдиите Андон Миталов, Георги Ушев, Галя Георгиева, бившият обвинител №1 Цацаров, прокурорът Димитър Франтишек са ги притискали след анонимен сигнал, че Веселин Денков е платил за протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев през лятото на 2020 г.

 

"Не отричам гледната точка на Бакалова и Денков", заяви Цацаров в началото на изложението си. 

 

По казуса Нотариуса бившият обвинител №1 заяви: "Не познавам Мартин Божанов, не съм го виждал, не съм имал съпричастност към групата около него. Като главен прокурор не съм имал информация за този човек и групата около него. Не съм имал никакъв интерес такава престъпна дейност да има "похлупак"", заяви Цацаров, цитирайки думи на съдия Владислава Цариградска пред временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

 

Цацаров свърза говоренето срещу него с делото срещу осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман, който беше пуснат условно предсрочно, съобщи БТА. Той припомни, че е отправил искане за възобновяване на процеса пред върховния съд с довод, че двама от членовете на апелативния съд, които пуснаха предсрочно мъжа от затвора, е трябвало да се отведат.

 

"Не се срамувам от това, което съм направил с един осъден убиец. Сега бих направил същото - да откажа трансфер до Австралия и да искам възобновяване", каза Сотир Цацаров.

"Никога не съм заплашвал съдии. Никога не съм разпореждал да се пускат публикации срещу съдия Цариградска", заяви още бившият главен прокурор.

Източник: dir.bg