Задава се втора порция потопи

Бури и сняг ще ни изненадат за Гергьовден.

На сравнително приятното и топло време ще можем да се наслаждаваме само от 1 до 4 май. След това ни очакват бури и сняг. В последните почивни дни от майските празници, метеорологичната обстановка над страната рядко ще се влоши. Синоптиците съветват в никакъв случай да не забравяте чадъра си у дома, тъй като рискувате дъждът да ви намокри сериозно. Не се доверявайте на няколкото слънчеви часа, тъй като веднага след това, ще ви залее дъжд.

[caption id="attachment_407124" align="alignright" width="300"]Гергьовден идва с бури и сняг Гергьовден идва с бури и сняг[/caption]

Позовавайки се на прогнозата на синоптиците, вестник „Стандарт” отбелязва на страниците си, че се задава втора порция потопи. Дневните температури за времето от 1 до 4 май ще достигнат около 15-20 градуса. Почти над цялата страна обаче слънцето ще наднича иззад облаците само в часовете преди обед, а в следобедните часове небето ще се обсипе с тъмни облаци, които ще донесат дъжд. Синоптиците предупреждават почитателите на планинския туризъм да бъдат особено внимателни, най-вече по високите части, тъй като там се очаква да се развилнеят гръмотевични бури.

Според синоптичната прогноза, не се очакват поройни дъждове. Те ще са с летен характер – между 15 и 30 литра за квадратен метър, което е напълно нормално и поносимо като количество. Синоптикът на "ТВ-МЕТ" Петър Янков коментира, че за страната ни обаче подобни количества дъжд създават сериозни затруднения поради проблемите с почистването на речните корита. През предстоящата поредица от почивни дни, проливни дъждове ще се изсипят над централните части на България.

Все още имате време да размислите дали искате да прекарате почивните си дни в този район или да промените плановете си. От 5 май студени въздушни маси ще превземат Балканския полуостров и ще доведат до понижение на температурите. Максималните ще достигнат до 13-18 градуса, което означава, че ако възнамерявате да покорявате високите планински части, ще е необходимо да се снабдите със зимна екипировка. Не се изключва възможността по високите планински части да завали сняг навръх Гергьовден. На 7 май ни очаква разкъсана облачност, а на 8-ми – интензивни валежи, пише Новини.бг.