Стефан Банов, който е директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР, даде обширно интервю за в. "Телеграф"!

- Старши комисар Банков, как и кога прихванахте арестуваните за рушвети граничари Бисер Костадинов и Живко Пецев?
- Информацията на дирекция „Вътрешна сигурност“ е от оперативни източници. Знаете, че ние разполагаме с тях. От известно време наблюдаваме служителите по други сигнали срещу тях, но конкретната информация е чрез наши източници. Разбрахме, че изнудват хора, които разследват, за пари. От друга страна, паралелно с това едно от лицата дойде в дирекцията и потърси мен лично, за да депозира сигнал срещу служители, което подкрепи нашата оперативна информация.
- Още по колко сигнала работите срещу граничарите?
- Общо са 5-6, които са в процес на проверки и ще бъдат докладвани на Специализираната прокуратура.
- И те ли са за взимане на рушвети?
- Сигналите са именно за взимане на рушвети, за осуетяване на следствени дела и досъдебни производства. Те са подадени от хора, срещу които те водят разследване.
[caption id="attachment_632224" align="alignleft" width="300"] Стефан Банков с обширно интервю за корумпираните полицаи на "Калотина"[/caption]
- Може ли да се каже, ако, разбира се, не ви навреди на разследването, въпросните гранични полицаи от колко души са искали пари, за да смачкват разследвания?
- С оглед на това, че тече разследване и предстои евентуално повдигане на обвинения, можем да кажем, че са пет случая, но не желая да ги конкретизирам. Те са в процес на съдебно дирене и не бива да се осуетява разследването.
- Какви пари са успели да вземат двамата, има ли конкретни суми?
- Проверява се информация за суми над 4000 лв.
- Които са искали да вземат или са успели да го направят?
- Те са искали средно 5000 лв., но вероятно са взели с хиляда лева по-малко. В конкретния случай при задържането им искаха 4000 лв., но се спазариха за 2000 лв.
- Знае ли се по оперативен път колко пари са успели да вземат, преди да ги задържите?
- Няма да коментираме сумите, защото би се попречило на обективното разследване, на безпристрастността на разследващите органи, но сумите не са минимални.
- Споменахте, че лично вътрешният министър Младен Маринов е наблюдавал случая. Защо се наложи това?
- Знаете, че „Вътрешна сигурност“ е пряко подчинена на министъра. Сметнах, че делото е с широк обществен интерес и с оглед на факта, че именно за разследващите, които трябва безпристрастно да правят разследване, имаме съмнение, че го осуетяват и искат подкупи.
По мое предложение го докладвах на министъра и всички наши действия бяха координирани от него, а дирекцията имаше нужда и от други структури. Съгласете се, че когато обществото очаква справедливо дирене, именно нашите служители следва да спазват правилата и нормите, а в случая те не ги спазваха.
Министърът на вътрешните работи ръководи лично всички действия за противодействие на корупцията и престъпността, които са част от политиката и на правителството и волята за справянето с тях е голяма. Взаимодействието ни с прокуратурата дава резултат и ще продължаваме за в бъдеще със същото темпо.
- Каква е била по-конкретно ролята на управителката на заведение „Мамин Кольо“ в схемата на двамата граничари? Тя също беше задържана с тях.
- Като добре познаващи наказателния процес и фазите на досъдебното производство един от полицаите искаше парите да бъдат предавани през тази жена, която е в близки отношения с него. По този начин те осигуряваха възможността да нямат пряк досег с парите, а тя да ги изчиства, казано на жаргонен език.
Ние дори да сме описали парите или да сме използвали други технически средства, е дадена възможност те да бъдат размити. Жената, получавайки такива пари, ги обръща през оборота на заведението, смесва ги с другите банкноти, а на тях им дава други. Ние няма как да знаем какви и колко пари са влезли в заведението, така връзката с тях се къса. По този начин полицаите са организирали защитната си теза, че нямат нищо общо с въпросните пари.
- Техните „клиенти“, които са изнудвали за рушвети, с какво са се занимавали? Питам ви, защото стана ясно, че един от тях е трафикант на бежанци.
- Техните клиенти безспорно имат проблеми със закона. В конкретния случай трафикант на бежанци не е точната дума, а клиентите им са таксиметрови шофьори, наети от трафиканти, за да прекарват хора. Смятаме, че дори тяхното отношение към самия трафик стои по-встрани. Но те като разследващи полицаи водят много разследвания срещу трафиканти и предимно с този тип престъпници работят. Смятаме, че тези хора са по-податливи и интересът е взаимен, склонни са да дават пари.
- Има ли някой по-нагоре във веригата, по-голям бандит, когото са изнудвали, но са ударили на камък?
- Не, нямаме такива данни. Но знаете, че злоупотребяваха с имена на магистрати пред бандитите. Но магистрат по категоричен начин няма отношение към казуса. Те злоупотребяваха, защото така създаваха усещане в изнудваните лица, че парите не са за тях, и се опитваха да направят дори приятелски отношения с тях, знае се защо.
- Колегите на единия задържан – Бисер Костадинов, споделят, че той е от 20 години в системата на МВР, често е сменял работното си място, преминал е през много служби. Откога е във вашето полезрение?
- От една година и половина. - Винаги ли е опитвал да върти подобни схеми, най-общо казано? - За времето, за което дирекция „Вътрешна сигурност“ го наблюдава, смятаме, че по принцип е податлив, склонен към този тип корупционни практики.
- Кое вас лично ви възмути най-силно в случая с граничарите?
- Най-силно ме възмути това, че полицаите не се интересуваха от това дали изнудваното лице има пари, дори му даваха съвети, че има фирми за бързи кредити. Интересуваха се само от това, че искат да вземат пари.
- Пращали са го да взима бързи кредити, за да си плати рушвета? - Да, това е обидното, че в стремежа си да придобият облагата не се спират пред нищо. Това е най-възмутителното. При тях няма моралното, няма човешкото отношение, доколкото въобще може да бъде коментирано това в подобна ситуация.
- Забелязва се, че сте съсредоточили напоследък основна част от вниманието ви върху Гранична полиция. Накъде още ще го насочите?
- Нашето внимание ще бъде насочено към всички служители на МВР, които престъпват закона. Искам да обърна внимание, че предстои летният туристически сезон. Пътуващите и преминаващите през страната както чужденци, така и български граждани могат да бъдат спокойни, че дирекция „Вътрешна сигурност“ и министерството полагат необходимите усилия за предотвратяване възможността служители на КАТ да ги изнудват за пари, което е честа практика, както и по граничните пунктове – граничните полицаи.
Дирекцията наблюдава всички тези податливи на риск групи, така че гражданите могат да са спокойни за предстоящото лято и пътуването в страната. Това са основните ни дейности в момента, защото това са полицаите на първа линия. Те са най-близо до обществото, те са тези, които имат пряк досег с хората и трябва да се създаде усещането на законност, ред и справедливост най-вече.
Интервю на Виктория ПЕНКОВА