Олигарсите от Русе – Пламен и Атанас Бобокови са дърпали задкулисно конците на енергийната афера „Джемкорп“, която тресе политическия елит вече близо година.

 

Това разкриват няколко независими един от друг източника, запознати с обстоятелствата около сключения миналата пролет и разтурения впоследствие меморандум между правителството на Кирил Петков и базираната в Лондон частна корпорация.

 

Братя Бобокови надничат зад аферата „Джемкорп“

Скандалът „Джемкорп“ търпи бурно развитие през последните дни заради доклада, изготвен от временната парламентарна комисия, в който се твърди, че меморандумът с частното дружество, представлява риск за националната сигурност на България – както заради съмнителните капитали на „Джемкорп“, така и заради опасността частници да сложат ръка върху родната енергетика.

 

Стана известно и друго – че бившият премиер Кирил Петков не е възложил проверка на потенциалния инвеститор в ДАНС, макар публично да обяви, че се е допитал до службите за сигурност за собствениците на „Джемкорп“.

 

Меморандумът с „Джемкорп“ бе подписан на 23.03.2022 г. от министъра на енергетиката Александър Николов в присъствието на Кирил Петков и вицето му Асен Василев.

Проектът на стойност 1.5 млрд. долара предвиждаше изграждането на завод за батерии за складиране на енергия, който да замени въглищните ТЕЦ-ове в басейна на „Марица Изток“

 

Впоследствие се оказа, че меморандумът дава възможност на „Джемкорп“ да извършва алтернативни и стратегически доставки на газ, да разполага малки модулни ядрени реактори в цялата страна, включително на площадката на непостроената АЕЦ „Белене“, а също и в АЕЦ „Козлодуй“, когато бъдат спрени пети и шести блок.

 

Запознати с неслучилата се далавера „Джемкорп“ твърдят, че инициатори на схемата са босовете на „Приста ойл“ – Пламен и Атанас Бобокови, които са действали в ролята на неофициални собственици на „Джемкорп“

Съществуват съмнения, че несъответстващият завод за батерии е трябвало да бъде управляван и ръководен не от американските инвеститори, а от индустриалците от Русе.

 

Дружеството „Джемкорп“, е офшорка, регистрирана на остров Джърси, а сред основателите на компанията е руският олигарх Алберт Авдолян, включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС като приближен до режима на Владимир Путин.

 

Авдолян е напуснал компанията през 2019 г., но съществуват реални подозрения, че излизането му от дружеството е бутафорно.

Партньор на „Джемкорп“ е компанията „Ай Пи 3“, основана от трима бивши американски генерали, сред които Майкъл Хюит, който постави подписа си под меморандума с България на 23.03.2022 г. Изпълнителен директор на „Джемкорп“ е българинът Атанас Бостанджиев, някогашен изпълнителен началник в руската „ВТБ капитал“

 

Запознати с разследването на ДАНС по аферата „Джемкорп“ твърдят, че идеолози на проекта са братята Пламен и Атанас Бобокови, които повече от година са бабували за реализирането му.

Пламен Бобоков завел ексамериканския генерал Майкъл Хюит и експосланика на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер при президента Румен Радев още през есента на 2021 г. Преди това активно лансирал идеята за изграждане на завод за батерии за съхраняване на енергия.

 

Радев обаче няма правомощия да сключва меморандуми с частни компании и заради това пренасочил Бобоков и докараните от него инвеститори към правителството на Кирил Петков, твърди запознат с първоначалните преговори между държавата и „Джемкорп“.

Според думите му Радев трябва да даде показания в ДАНС, макар никъде да не стои негов подпис.

Налице е обаче активна кореспонденция между бившия секретар на Радев и настоящ военен министър Димитър Стоянов с „Джемкорп“, провеждана в периода януари-април 2022 г.

 

Твърди се, че неофициално президентът е благословил доставките на газ на завишени цени към България от страна на „Джемкорп“. Братята Бобокови все още са подсъдими за нерегламентирано заравяне на опасни отпадъци от акумулаторни батерии в землището на Червен бряг. Те обаче най-вероятно ще бъдат оневинени от съда, след като основният свидетел срещу тях – екссподвижникът им Васил Богданов почина при неизяснени обстоятелства.

 

Пламен Бобоков бе разследван и за търговия с влияние, а през лятото на 2021 г. бе показно арестуван в офиса си. Задържан бе и президентския съветник Пламен Узунов, което доведе до яростно противопоставяне между Румен Радев и главния прокурор Иван Гешев.

Източник: Уикенд