Най-богатият българин у нас е бизнесменът Георги Домусчиев. Това показва класацията на CEOworld. Състоянието му се определя на 2,2 милиарда долара.

 

Домусчиев е един от мажоритарните собственици на компанията за фармацевтични и ветиринарно-медицински продукти. Предприятието е от малкото държавни фирми, които след приватизацията просперират. Произвежда стотици ветеринарни медикаменти, витамини и антибиотици, които се изнасят в повече от 70 държави по света.

 

Не става ясно обаче защо класацията изпуска неговия брат и съдружник Кирил Домусчиев, тъй като през 2021 г. и двамата влязоха в класацията на списание "Форбс" за милиардери. Изданието изчислява, че за онзи момент всеки един от двамата има по 2,1 млрд. долара, като състоянието им идва от равните дялове в "Адванс пропъртис" плюс приходи от минали продажби и дивиденти.

Божков аут, Георги Домусчиев стана най-богатият българин

Според БНБ Георги и Кирил Домусчиеви са единствените милиардери в България

Любопитното в материала на "Форбс" за Домусчиеви е, че списанието също посочва като основен източник на състоянието им бизнеса с лекарства за животни.

Наскоро пък от Българската народна банка обявиха, че в България има двама милиардери - Георги и Кирил Домусчиеви, и над 1200 милионери. За последната година страната ни се е сдобила с нови 255 милионери. Така българите с банкови влогове, надхвърлящи 1 млн. лева през 2023 са 1277.

Божков аут, Георги Домусчиев стана най-богатият българин - Снимка 2

Дълги години класация за най-богатите българи се оглавяваше от Васил Божков, чието състояние се оценяваше на между 1 и 3 милиарда лева. Някогашният хазартен бос и колекционер на антики в момента е обвиняем извършването на редица престъпления и е под домашен арест в София. 

 

През януари 2020 г. Божков напусна България и изяга в Дубай, за да избегне задържането си. Повдигнати му бяха редица обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване. Три години по-късно той се завърна в България и още на летището бе задържан. Прекара няколко дни в килия. Връщането му стана няколко дни след убийството на Алексей Петров.

Божков аут, Георги Домусчиев стана най-богатият българин - Снимка 3

Към 29 ноември 2023 г. с нетно състояние от приблизително 250 милиарда долара Илон Мъск отново е най-богатият човек в САЩ и в света. В същото време Бернар Арно заема короната във Франция с нетно състояние от 188,7 млрд. долара.

 

Следват Джеф Безос със 169,1 млрд. долара, Лари Елисън със 146,3 млрд. долара и Уорън Бъфет със 121 млрд. долара. Марк Зукърбърг е шести със 119,8 милиарда долара. Бил Гейтс и Уорън Бъфет са съответно на седмо и осмо място.

 

Карлос Слим Елу пък е най-богатият човек в Мексико с нетно състояние от 95,4 млрд. долара, следван от Мукеш Амбани в Индия с нетно състояние от 93 млрд. долара и Амансио Ортега в Испания с нетно състояние от 95,5 млрд. долара.

Източник: lupa.bg