Борислав Цеков изригна срещу кандидата на ПП за председател на парламента Никола Минчев. Докторът по конституционно право съсипа младия юрист защото той демонстрира пред депутатите пълната си неграмотност по въпросите от конституцията.

Цеков каза: Той с апломб обяви от трибуната, че старият парламентарен правилник бил в сила, защото видите ли не съществували в него преходна и заключителна разпоредба. С която да бъде ограничен.

За това невежество всеки студент би получил двойка на изпит, но и ще бъде изгонен. Положенията са азбучни по конституционно право.

„Да, господине, наистина не е написано в разпоредбите на самата конституция, но е публикувано в цял вагон с книги и това, че не знаеш говори за твоята некомпетентност.

Специалистът по конституция призова да се прекрати профанската практика на някои адвокати, които си нямат хабер от конституционализъм, занимава ли са се само с писане на всякакви договори и разпределяне на фирмени дялове и като станат депутати започват да раздават становища, които не са от тяхната компетентност.

Тогава става наложително за нас, които сме опитни по тази материя да разясняваме и опровергаваме техните неверни становища. А оправданието, че не написано в Конституцията е висша форма на некомпетентност.

„Ше кажа и друго, че когато имам нужда от операция на сърцето, няма да посетя лекар с друга специалност.”

„Взел, кандидата за шеф на НС да ни обяснява сложната конституционна материя. А неговия адвокатски стаж е бил единствено в кантората на родителка му по други въпроси. И естествено му липсва компетентност защото не е чел и няма опит по парламентаризъм и философия на политиката!”, заковва го специалистът по конституционнно право. 

Източник: ПИК